Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Annons - i samarbete med Grönt Väder

Steg för steg – så lyckas du med gräsmattan

Du som är trädgårdsintresserad funderar säkerligen på hur du ska få din gräsmatta att ta sig till sommaren. Här kommer några handfasta råd som kan vägleda dig i ditt arbete mot en skön och grön gräsmatta.

Snömögel och svampangrepp

Snömögel är ett vanligt angrepp som uppträder som vita, kala fläckar i gräset, speciellt efter en lång vinter. Kratta bort det döda gräset med en lövräfsa, lägg på lite matjord och så i med snabbgroende renoveringsgräs.

Mossa

På skuggiga partier av gräsmattan får mossa lättare grepp. Att gräsmattan är i stort sett verkningslöst, liksom att jobba med mossrivare (det stimulerar snarare mosstillväxten), medan järnsulfatbaserade medel kan fungera. Blanda ut järnsulfatlösningen i vatten och sprid över gräsmattan.

Gödsla

Så snart gräsmattan har vårstädats kan gräsmattan med fördel få en omgång gödsel. Vissa skolor säger att man därefter ska gödsla litegrann varannan, till var tredje, vecka fram till midsommar. Använd helst organiskt gödsel istället för konstgödsel, men om du ändå använder konstgödsel – se till att det är fuktigt i marken, annars riskerar gräset att brännas. Pelleterat hönsgödsel används av många som ett miljövänligt organiskt gräsmattegödsel. Under juli månad kan ett långtidsverkande gräsmattegödsel läggas på, typ Algomin. Det är bättre att gödsla lite och ofta än tvärt om. Om gräset drar iväg för snabbt blir det glest och långt istället för kort och tätt. Det kan vara en god idé att köpa en strollervagn för att få jämn spridning av gödslet.

Vertikalskära

I slutet av maj och början av juni är bästa tiden att vertikalskära gräsmattan. Gräsmattan behöver inte vertikalskäras varje år, men när det görs ger det gräset ny kraft och vitalitet eftersom man skär sönder rotsystemet vilket stimulerar tillväxten och nya rotskott.

Utfyllnad

Gropar och svackor i gräsmattan fylls ut lite tyngre jord med högre lerhalt.

Stödså

Nästa steg är att stödså. Efter vintern finns alltid kala fläckar och skador på gräsmattan. Så i gräsfrön för att förtäta gräsmattan och hålla ogräset borta. Det finns speciellt gräsfrö som klarar skuggiga partier bra. Mylla ner fröna med kratta och platta till.

Toppdressa

Som sista steg kan gräsmattan få ett tunt lager toppdress. Toppdress består av torv och sand med mineraltillsats och gödsel. Det stimulerar skott- och rotutveckling, vilket gör att gräsmattan behåller fukten och gör den tåligare mot slitage.

Vattna

Vattna hellre sällan och rikligt än ofta och lite. Vattna på morgonen, eftersom vattnet annars lätt dunstar i solen. På kvällen lockar dessutom vatten fram sniglar.

Klippa

Under gräsets växtsäsong bör det klippas minst en gång i veckan, helst ett par gånger. Cylinderklippare ger ett finare snitt i grässtrået än rotorgräsklippare. Klipp inte mer än en tredjedel åt gången.

Uppsamlare

Om du inte samlar upp gräsklippet lägger det sig som en matta nere vid gräsroten och hindrar näring och ljus från att komma ner till rötterna.

Grönt Väders app innehåller även en radarkarta med tvåtimmarsprognos. Appen går att ladda hem här! IphoneAndroid

Grönt Väder är ett samarbete mellan SMHI och LRF Media.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen