Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 30 juli 2018

Här kan du besöka dina engelska favorit-serier

Slottet i Downton Abbey eller byn som kallas för Emmerdale i Hem till gården. Här får du veta hur du gör om du vill besöka platserna där dina brittiska favoritserier spelats in.

Vi är många som älskar de brittiska dramaserierna. Några av serierna har rullat i evigheter på olika svenska tv-kanaler och har sina trogna följare. Land guidar dig till vart du ska åka och vad som finns att se.

 I distrikten Buckinghamshire, Oxfordshire, Chiltern Hills och Thames Valley hittar du en massa olika inspelningsplatser från serien ”Morden i Midsomer”.
I distrikten Buckinghamshire, Oxfordshire, Chiltern Hills och Thames Valley hittar du en massa olika inspelningsplatser från serien ”Morden i Midsomer”. FOTO: IBL Bildbyrå

Läs också: Här kan du boka resor med Land

Besök verklighetens Morden i Midsomer

Kultförklarad serie som är lika populär efter nästan 20 år i rutan. Inspelningsplatserna ligger i trakterna kring Oxford. Ett smidigt sätt att ta sig dit är att flyga till London och sedan ta tåget till Oxford. Den resan tar cirka 90 minuter.

I Distrikten Buckinghamshire, Oxfordshire, Chiltern Hills och Thames Valley hittar du en massa olika inspelningsplatser.

Här är tre platser du kommer att känna igen:

• Wallingford, Oxfordshire

Här finns en hel del vackra vyer med mycket som du känner igen från Morden i Midsomer. Wallingford har varit inspelningsplats redan under seriens början. Då hette byn Causton. I säsong 18 hette byn Burwood Mantle.

• Benson, Oxfordshire

The Crown Inn, Crown Garage och RAF Benson är platser som varit med i rutan under senare säsonger.

• The Argyll Pub & Kitchen

Puben i Henley-on-Thames har varit med i två olika avsnitt och har dessutom sitt eget Midsomer-öl.

Här kan du hitta fler guidade turer.Läs också: Spana in de bästa tv-serierna hösten 2019!

Besök Downton Abbey

Ännu en serie som många älskar, och det här slottet finns på riktigt.

 ”Downton Abbey” är en av flera brittiska tv-serier som många följt genom alla säsonger. Du kan besöka slottet Highclere Castle som ligger utanför Newbury.
”Downton Abbey” är en av flera brittiska tv-serier som många följt genom alla säsonger. Du kan besöka slottet Highclere Castle som ligger utanför Newbury. FOTO: IBL Bildbyår

Highclere Castle ligger utanför Newbury och dit tar man sig enklast med tåg. Resan västerut från London tar cirka 90 minuter.

Såväl inomhus- som utomhusscener har spelats in här, och det var också här som manusförfattaren Julian Fellows fick inspirationen till hela serien.

Slottet ägs av lord och lady Carnarvon och de har öppnat upp hemmet för allmänheten. Cirka tio olika inspelningsplatser, bland annat matsalen och biblioteket kan man gå in i. Max 1 300 besökare per dag kan man ta emot i slottet. Det är också tillåtet att röra sig utomhus i miljöerna och kanske till och med dricka afternoon tea i den fina tesalongen.

Här kan du läsa mer om slottet.

Bo på Downton Abbey

Just nu kan intresserade ansöka om att få bo en natt på Downton Abbey. Den 26 november 2019 hyr paret Carnarvon ut ett rum på slottet till den som inkommit med den bästa kärleksförklaringen till tv-serien. Bokningen görs på Airbnb och man måste ha goda referenser från tidigare uthyrningar för att vara aktuell som gäst. Bokningen öppnar den 1 oktober 2019. Läs mer om hur du ska göra på Airbnb.

 Man kan besöka både utomhusmiljöerna och den fina tesalongen inne i Highclere Castle där ”Downton Abbey” spelades in.
Man kan besöka både utomhusmiljöerna och den fina tesalongen inne i Highclere Castle där ”Downton Abbey” spelades in. FOTO: IBL Bildbyrå

Besök Sherlock Holmes i London

Den världsberömde detektiven är också en turistmagnet i London. Sherlock Holmes löser mordfall runt om i London och det finns massor med platser som funnits med i såväl tv-serier som filmer.

Den mest kända av alla Sherlock Holmes-adresser finns faktiskt inte i verkligheten, hans lägenhet på nummer 221 B på Baker Street. Sherlock Holmes-museet har visserligen den adressen, men det är en efterhandskonstruktion, egentligen ligger det huset på 239 Baker Street och 221B-numret är mest en turistgrej. I muséet hitttar du bland annat en kopia av detektivens vardagsrum och en presentbutik.

Läs också: Kent & Carina älskar sitt orörda retrotorp!

Några andra platser att besöka:

• 187 North Gower Street, Camden

Huset där Sherlock Holmes bor är inte filmat på Baker Street utan på den här adressen i Camden i London. Husets dörr fick bytas ut mot en dörr med den kända dörrklappen och den dörren finns fortfarande kvar.

• Speedy’s Cafe.

187 North Gower Street, Camden. Kaféet ligger precis bredvid den klassiska dörren och förekommer ofta i serien. Speedy’s har exakt samma meny som i tv-serien och har blivit en kultplats för fansen.

 I Camden i London finns Speedy’s Cafe – kaféet som ligger precis bredvid den klassiska dörren som förekommer ofta i serien om Sherlock Holmes.
I Camden i London finns Speedy’s Cafe – kaféet som ligger precis bredvid den klassiska dörren som förekommer ofta i serien om Sherlock Holmes. FOTO: IBL Bildbyrå

• Russell Square Gardens, Camden

Platsen där allt börjar. I det allra första avsnittet träffar doktor Watson sin vän Mike på det här torget. Han presenteras för Sherlock Holmes som då också är på jakt efter boende.

Läs mer om Sherlock Holmes London här.

Besök Hem till gården

Serien började spelas in redan 1972 och är fortfarande populär. Den som gillar de gamla säsongerna kan ge sig ut på landsbygden på egen hand eller åka med en guidad tur. Sedan ett antal år tillbaka spelas serien in i en studio och den går förstås också att besöka.

En bra utgångsplats för de här besöken är Leeds. Det kan vara lite krångligt att ta sig dit direkt med flyg från Sverige, men det brukar gå att hitta flyg till Manchester och sedan ta tåget en timma till Leeds. Det går också att åka tåg från London, men då får man räkna med en resa på runt fyra timmar.

Läs också: Därför älskar vi serien ”Vår tid är nu”

Platser att besöka:

• Esholt

Den lilla byn norr om Leeds var inspelningsplats fram till 1997 och byn är den som i serien kallas för Emmerdale. Här kommer du att känna igen dig i en hel del av miljöerna, inte minst om du följt serien länge.

 Hem till gården har funnits ända sedan 1970-talet, men mycket har förstås hänt fram till dagens avsnitt. Den lilla byn norr om Leeds var inspelningsplats fram till 1997.
Hem till gården har funnits ända sedan 1970-talet, men mycket har förstås hänt fram till dagens avsnitt. Den lilla byn norr om Leeds var inspelningsplats fram till 1997. FOTO: IBL Bildbyrå

• Nya utomhusstudion

Du kan förstås även besöka den nuvarande inspelningsplatsen, som ligger inne i Leeds. Vid Weetwood Hall börjar den turen och då kan du bland annat uppleva Village Hall och puben The Woolpack.

• Emmerdale Studio Experience

Här kan du se många av de inomhusmiljöer som återkommer i serien. Interiörer till The Woolpack och Beauty & Bernice finns uppbyggda och det är fritt fram att fota. Studion ligger på 27 Burley Road i Leeds och ligger cirka 20 minuters promenad från tågstationen.

Mer info om såväl inomhus- som utomhusstudion hittar du här.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen