Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Resor 7 augusti

Landläsarna fick njuta av kryssningen med extra allt!

Hurtigruten Bergen-Kirkenes

Efter en vecka ombord på M/S Kong Harald har de 14 Landläsarna fått minnen för livet. Kryssningen ombord på Hurtigruten bjöd på magiska naturupplevelser, mat i världsklass och utflykter fulla av kulturella och lokala upplevelser.

 En av de vackraste städer vi passerade var Ålesund.
En av de vackraste städer vi passerade var Ålesund. FOTO: Carina Löfgren

”Det finns ingen ände på vackerheten!” Det utbrast en av Landresenärerna några dagar in på resan med norska Hurtigruten första veckan i augusti.

För andra året i rad fanns kryssningserbjudandet Hurtigruten med i Lands reseutbud. Och nöjet ombord fick jag, Lands chefredaktör Carina Löfgren, samt Annalena Hultström från Bengt-Martins och ett ödmjukt gäng Landläsare om fjorton med mycket humor och värme.

 Turen längs med Norges kust bjöd på magisk natur.
Turen längs med Norges kust bjöd på magisk natur. FOTO: Carina Löfgren

Läs också: Besök dina engelska favorit-serier

Minne för livet

Denna magiska resa längs med Norges fantastiska kustband startade i Bergen i söder och avslutades i Kirkenes i norr, alldeles intill ryska gränsen. Det blev en resa att minnas för livet.

Sagolika men samtidigt dramatiska naturupplevelser, spännande utflykter över fjäll och slingriga vägar och framför allt – ett matutbud utöver det vanliga. Lokala rätter och råvaror producerade på gårdarna längs med kusten. Det märktes tydligt i menyerna och uppskattades av resenärerna.

 Ombord på resan fanns ett gäng entusiastiska Landläsare!
Ombord på resan fanns ett gäng entusiastiska Landläsare! FOTO: Carina Löfgren

Gårdsbesök

En av utflykterna gick till Aalan Gård i Lofoten. Här är stora delar av familjen engagerade i produktionen och försäljningen av exklusiv ost och kryddor. På gården finns, förutom de 250 getter som har sina betesmarker högt upp på fjället bakom gården, även en gårdsbutik och ett kahttp://172.22.146.151:8080/opencontent/objects/390aa9bf-b20c-45cc-9c2f-3c877802eed6fé. Osten som tillverkas här är prisad över hela världen och vi fick förmånen att provsmaka, från brunost till hårdost, tillsammans med ett egenproducerat kvällste.

 Aalan Gård i Lofoten tillverkar egen ost i världsklass, en stor del av den leveraras till Hurtigrutens fartyg.
Aalan Gård i Lofoten tillverkar egen ost i världsklass, en stor del av den leveraras till Hurtigrutens fartyg. FOTO: Carina Löfgren

Läs också: 10 svenska nostalgipärlor att besöka

Samekultur

Resan avslutades med ett besök i ett sametält där vi fick lära oss mer om samernas kultur, hantverk och liv.

Med gung i benen och huvudena fulla av intryck avslutade vi vår oförglömliga resa.

 M/S Kong Harald heter fartyget som tog oss från Bergen i söder till Kirkenes vid ryska gränsen. Ingrid och Karl-Axel Wilhelmsson hade rest från Klippan.
M/S Kong Harald heter fartyget som tog oss från Bergen i söder till Kirkenes vid ryska gränsen. Ingrid och Karl-Axel Wilhelmsson hade rest från Klippan. FOTO: Carina Löfgren
 Den norska kustlinjen bjöd på oöverträffliga vyer!
Den norska kustlinjen bjöd på oöverträffliga vyer! FOTO: Carina Löfgren
 När man far förbi Polcirkelns landmärke ingår ett ”dop” av antingen fartygets kapten eller Neptun uppstigen ur vattnet. Dopet innebär en skopa is innanför västen...
När man far förbi Polcirkelns landmärke ingår ett ”dop” av antingen fartygets kapten eller Neptun uppstigen ur vattnet. Dopet innebär en skopa is innanför västen... FOTO: Carina Löfgren

125-årsjubileum

Hurtigruten, som består av elva fartyg, firar i år 125 år. Turen enkel väg anlöper 34 platser från Bergen till Kirkenes. På 1800-talet saknade de nordligaste delarna av Norge vägförbindelse och båt var enda alternativet, det blev starten till denna båtlinje.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen