Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 12 mars 2021

20 år sedan skogen fick egen tidning

Skogsfrågorna försvann bland mjölk, gris, ägg, spannmål i Land Lantbruk. Men 2001 blev det ändring på det. Skogen fick sin egen tidning, den som numera är Land Skogsbruk.

– De flesta av LRF:s medlemmar äger både jord och skog, men i Land Lantbruk stod det mest om jordbruk. För att synliggöra skogsmaterialet gav vi ut ett magasin med skogligt innehåll några gånger om året, minns Sven-Olov Larsson, som då ansvarade för skogsmaterialet i Land Lantbruk och som sedan blev Skog Lands förste redaktör. Tanken föddes att Landpaketet skulle utökas med en skogstidning som kom ut en gång i veckan. En grupp tillsattes som spånade om utformning, innehåll och möjlighet till annonsintäkter. Det var inte tummen upp direkt för en ny produkt.

 Med ett nummer varje vecka skulle tidningen bli en ledande nyhetstidning för hela Skogssverige och öka intresset för skog och skogsbruk.
Med ett nummer varje vecka skulle tidningen bli en ledande nyhetstidning för hela Skogssverige och öka intresset för skog och skogsbruk. FOTO: Jonas Rönnbro

Landpaketet fick en skogsdel

– Vi fick höra att det kommer inte att gå att göra en skogstidning som kommer ut en dag i veckan, så mycket händer det inte i skogen. Men vi som skrev om skog höll inte med, vi såg ju att det fanns hur mycket som helst att skriva om, säger Sven-Olov Larsson.

Landpaketet fick sin skogsdel. Den 21 september 2001 invigdes tidningen Skog Land, som tidningen hette när den startades, av den dåvarande skogsministern Ulrica Messing (S).

– Vår ambition var att göra en tidning som vände sig till skogsägaren, men även bredda perspektivet till att skriva om det som händer med virket efter att det lämnat skogen. Vi ville skriva mer om marknad, ekonomi och förädling, berättar Sven-Olov Larsson, tidningens förste redaktör.

Ledande nyhetstidning för Skogssverige

Med ett nummer varje vecka skulle tidningen bli en ledande nyhetstidning för hela Skogssverige och öka intresset för skog och skogsbruk.

Det första numret toppades med två heta nyheter: En analys som visade eurons förmåga att lyfta sågverken och en test som visade på dålig apteringsförmåga hos skördar- aggregat. Den senare blev en följetong närmaste åren.

I sin starttext i den första tidningen skrev Sven-Olov Larsson till läsarna:

”Skog kommer att sätta strålkastarna på både det som är bra och det som är dåligt … vi ska ge dig underlaget för att kunna dra egna slutsatser och fatta kloka beslut.”

 Dåvarande ”skogsministern” Ulrica Messing invigde den nya skogstidningen genom att såga av en trädstam. I bakgrunden Skogslands redaktion i rutiga skjortor, Rolf Segerstedt, Torbjörn Wennebro och Sven-Olov Larsson, samt VD Patrik Widlund i kostym.
Dåvarande ”skogsministern” Ulrica Messing invigde den nya skogstidningen genom att såga av en trädstam. I bakgrunden Skogslands redaktion i rutiga skjortor, Rolf Segerstedt, Torbjörn Wennebro och Sven-Olov Larsson, samt VD Patrik Widlund i kostym.

Glada tillrop från läsekretsen

– Vi fick mycket positiva reaktioner från läsekretsen. Det var många glada tillrop, minns Sven-Olov Larsson.

Ett år efter att skogstidningen startades blev Sven-Olov pensionär. Han är nu 82 år, bor utanför Ulricehamn, och är en av tidningens initierade läsare.

– Jag tycker att det är en bra tidning, både den och Land Lantbruk.

Fira Land 50 år här!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen