Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 14 december 2020

8 viktiga frågor som Land har påverkat

Under 50 år har Land påverkat, drivit och förändrat. Här är 8 stora frågor där Land har påverkat och gjort skillnad.

1. Land har befolkat landsbygden

 Öppna landskap har under 50 år varit en hjärtfråga för Land.
Öppna landskap har under 50 år varit en hjärtfråga för Land. FOTO: Lars Johansson / Alamy

I 50 år har Land varit en positiv motvikt till storstadsfixeringen. Land har berättat om engagerade, kreativa och kämpande människor som bor och verkar på landsbygden. Eldsjälar, entreprenörer, kreatörer och gröna-vågare har i reportage och artiklar gett landsbygdsbor och stadsbor med lantliga drömmar framtidstro. Rubriker som Så startar ni en bymack, Så överlever lanthandeln, Så kan ortsborna driva skolan vidare har inspirerat och påverkar till en konstruktiv motrörelse till urbaniseringen.

2. Land har kämpat för öppna landskap

 Astrid Lindgren engagerade sig i Land och landläsarnas kamp för öppna landskap.
Astrid Lindgren engagerade sig i Land och landläsarnas kamp för öppna landskap.

I ett uppmärksammat samarbete med författaren Astrid Lindgren 1993 överlämnade Land 50 000 vykort från Lands läsare till Jordbruksutskottet. Vykorten innehöll krav om att bevara våra öppna landskap. Riksdagen stod stilla när den världsberömda författarinnan klev in med överfulla postsäckarna. Medvetenheten om det öppna landskapets betydelse för allas vår livskvalitet ökade.

3. Land räddade inlandsbanan

 Lands stjärnreporter Christina Falkengård drev envist sin kampanj för Inlands-banan.
Lands stjärnreporter Christina Falkengård drev envist sin kampanj för Inlands-banan. FOTO: Colouria Media / Alamy

Genom åren har hundratusentals människor färdats på Inlandsbanan. Utan Land och reportern Christina Falkengård hade den vackra järnvägen som började byggas 1907 varit nedlagd. Den var nämligen hotad under lång tid men Christina Falkengårds insats blev räddningen. 1984 fick hon Stora journalistpriset och motiveringen talar för sig själv:

“För hennes envisa och journalistiskt skickliga kamp i tidningen Land för Inlandsbanan. Hon har påverkat beslutsfattare och den turistande allmänheten genom initiativ som främjar turism, näringsliv och människors överlevnads möjligheter i glesbygd.”

4. Land uppmärksammade EU på plågsamma djurtransporter

 Motorprinsen lättade gasen.
Motorprinsen lättade gasen. FOTO: KG

I början av 1990-talet reste Lands medarbetare Marit Paulsen runt i Europa och tog pulsen på djurhållningen. Hennes rapporter

i Land och maken Sture Anderssons smygtagna bilder på plågade djur fick läsarna att ömsom gråta och ömsom rasa. En namninsamling några år senare mot plågsamma djurtransporter fick stort genomslag i EU-högkvarteret i Bryssel.

Astrid Lind-gren stod bakom Lands kamp mot plågsamma djurtransporter och bar sin protestknapp synligt.

5. Land drev på miljötänkandet

 Monica Hörners och Marit Paulsens matlagningskonster blev populära program i SVT.
Monica Hörners och Marit Paulsens matlagningskonster blev populära program i SVT. FOTO: Arkiv

Land tillhör pionjärerna när det gäller miljö och hållbarhet. Genom uppmärksammade artiklar och reportage drev Land på utvecklingen av allt från miljövänligt tvättmedel och närodlade livsmedel till konsten att sköta en kompost och nyttan av kompostmask.

Och i en stor test redan för 25 år sedan visade Land att elbilen var bäst. Men det går också att spara bränsle genom att lätta på gasen, hette det i en Landkampanj 1986. Prins Bertil skrev på.

6. Land valde närproducerad mat redan på 1970-talet

Svensk mat har alltid varit en viktig ingrediens i Lands framgångsrecept. Lands matsidor och extratidningen Mat-Land blev stora favoriter hos läsarna som älskade de genuina recepten på husmanskost och så småningom också de mer exotiska rätterna, baserade på svenska råvaror. Duon Monica Hörner, Lands matredaktör, och Marit Paulsen gjorde också populära SVT-program.

Med Ingegerd Lindström som redaktör samlade tidningen även in läsarnas bästa recept som gavs ut i bokform 1979. Ingegerd Lind-ström var en tuff konsumentreporter med lika mycket skinn på näsan som storasyster Astrid Lindgren.

Läs också: Sveriges bredaste tidning blev en succé direkt

Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen