Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 7 januari 2021

Hitta skaparglädjen – bygg Landholken och låt småfåglarna flytta in!

Du behöver inga snickarkunskaper, bara lite tid och skaparlust! Sedan är det bara att följa beskrivningen genom bygget steg för steg. Med monteringssatsen Landholken kan du på ett roligt och enkelt sätt bygga din egen fågelholk.

 Alla komponenter till Landholken levereras omålade och du får nu möjlighet att måla den i dina favoritfärger.
Alla komponenter till Landholken levereras omålade och du får nu möjlighet att måla den i dina favoritfärger. FOTO: Helena Nimbratt

– Fåglar kan bygga bo själva, men vissa arter häckar i princip bara i trädhål och då är holkar en bra ersättning. Tyvärr är det ont om träd med hål i dagens skogar. Därför är det bra att sätta upp holkar, allt från holkar till små blåmesar till holkar för stora ugglor, förklarar Håkan Steen, Lands egen djur & natur-expert.

Landholken – kul byggprojekt som passar alla köp den här

Landholken är en omålad monteringssats med förborrade hål, som ger dig chansen att bygga din egen fågelholk anpassad för mesar. Holken är designad och tillverkas av enmanssnickeriet Varbergs Vindflöjlar och är en riktigt fin holk av björkplaywood som har lång livslängd och är stryktålig. Det är både roligt att bygga holk och är något man kan göra tillsammans, både gammal som ung, samtidigt som du gör småfåglarna en god gärning och får trevligt sällskap i din trädgård.

Landholken en perfekt bostad för småfåglar

 Storleken och måttet på ingångshålet avgör grovt sett vilka arter som blir intresserade. Landholken är en mesholk.
Storleken och måttet på ingångshålet avgör grovt sett vilka arter som blir intresserade. Landholken är en mesholk.

– Mesholkar används främst av blåmes, talgoxe och svartvit flugsnappare. De kommer att proppa en massa bomaterial i den, bland annat mossa, gräs och gärna hår från däggdjur. Lägg därför ut håren efter att ha borstat hunden. Bomaterial kan ibland fylla så mycket som halva holken.

Sedan blir det äggläggning, ruvning och matning av kläckta ungar. Många småfåglar lägger två kullar, så holken är till nytta en bit in på sommaren. Dessutom används holkar ofta även på vintern, som skydd under kalla nätter, säger Håkan.

Så sköter du din fågelholk och väljer plats

Hur väljer man plats?

– Vanliga småfågelholkar bör inte sitta rakt sydvända om det inte finns skuggande träd framför. Det kan bli för varmt. Annars behöver man inte vara så noga. Sätt dem inte för högt, då blir de svåra att sköta. 1,5-2 meter upp räcker bra. Märker du att ingen fågel är intresserad, så kan du flytta holken till nästa år.

Behöver holken skötas?

– Holken håller längre om den töms. Gammalt bomaterial kan få träet att börja ruttna snabbare. Töm holken någon gång under perioden september-februari, säger Håkan.

Landholken ingår i en serie unika jubileumsprodukter som säljs via Landshopping.se i begränsad upplaga under 2021.

Ta mig till jubileumssajten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen