Land 50 år: Familjen fick bli småbrukare – tack vare Land!
Vivianne Thorsell glömmer aldrig sommaren 1972 när familjen hoppade in som småbrukare i Jämtland.
Det är tidigt 1970-tal och gröna vågen drar fram genom Sverige. Tidningen Land berättar om hur intresset för natur, miljöfrågor och bondeliv ökar. Vivianne och dåvarande maken Olle Thorsell i Åkersberga läser tidningen med stort intresse och kontaktar redaktionen. De ville anmäla sitt intresse för att hoppa in som bönder under några sommarveckor.
Historisk tillbakablick – 50 år med Land
Under hela Lands jubileumsår 2021 bjuder vi på läsarnas favoriter i repris.
Småbrukare ville ha hjälp
Land nappar på idén och vänder sig till läsekretsen. Snart har en rejäl bunt brev landat på redaktionen från småbrukare som gärna vill ha hjälp.
– Både jag och Olle växte upp på en bondgård och vi ville ge våra barn en realistisk bild av bondelivet, berättar Vivianne. Dessutom gillade vi att ha aktiva semestrar, att få uppleva något rejält. Och det var rörande att läsa breven som berättade om böndernas liv. Tänk att alla dessa människor var beredda att överlämna gården i våra händer. Vilket förtroende!
Drev ett småbruk
Vi träffas i hennes röda 20-talshus på Djurön utanför Norrköping där Vivianne bor i dag. Hon har sparat många bilder och tidningsklipp från sommaren 1972.
Småbruk i avfolkningsbygd
Unga familjen Thorsell med barnen Pia, 11, och Björn, 8, valde till slut att under två veckor hjälpa Mikael och Kerstin Blomberg i Gärdnäs, norra Jämtland, nära Ströms Vattudal som är ett mäktigt sjösystem. De drev ett småbruk i avfolkningsbygd med sju kor, kalvar, hästen Rita och höns. Gården låg i naturskön vildmark med spår av björn och lodjur.
Första semestern
Blombergs hade aldrig haft någon riktig semester och nu kunde familjen för första gången ta ledigt och besöka Stockholm tillsammans. Farfar, 93, var kvar på gården och bodde på övervåningen.
Barnen deltog i sysslorna
Veckorna på gården var fulla av hårt jobb för Thorsells. Arbetsdagen började klockan fem, då skulle korna mjölkas.
– Vi var väldigt noga med mjölkningen. Blombergs hade i många år levererat prickfri mjölk och fått diplom, berättar Vivianne.
Minne för livet
Barnen samlade in ägg, red på hästen Rita och deltog ivrigt i många andra sysslor. Familjen höll också ett öga på farfar samt moster Emma som bodde i ett närliggande hus. Hon oroade sig lite för att man skämde bort gårdens hundar.
– Våra barn fick ett minne för livet, säger Vivianne. Vi kom snabbt in i bygdelivet och blev bjudna på kaffe. Men det var långt till affären, byskolan var nedlagd och vi märkte av hur servicen på landet försämrades redan då för nästan 50 år sedan.
Återvände flera gånger
Veckorna flöt på bra och familjen hann också med bad och härliga turer med båten.
Knotten var dock ett riktigt gissel.
– Vi eldade med bark och mossa, det höll dem borta, minns Vivianne och skrattar.
Erbjöds tomtmark
Thorsells fick så fin kontakt med Gärdnäs att de återvände flera gånger. Björn och Pia är båda konfirmerade i byn och Vivianne jobbade en sommar på ett konfirmationsläger.
Blombergs dotter Gertrude fick via Vivianne jobb som barnflicka hos en familj i Stockholm och senare jobb i den familjens firma.
– Vi erbjöds tomtmark och att bygga ett hus i byn, säger Vivianne, men det blev aldrig av. Och att bli bönder var aldrig aktuellt för Thorsells. De kunde inte tänka sig att aldrig vara lediga.
Ny grön våg
I dag är Kerstin och Mikael Blomberg borta och lantbruket nedlagt. Det är nya tider, men Vivianne återvänder gärna till Gärdnäs i sina tankar och vi sitter länge och pratar i hennes kök.
Familjernas ”arbetsbyte” väckte stort intresse. Både Land och Expressen gjorde reportage om Thorsells i Gärdnäs och Blombergs i Stockholm.
Gröna vågen planade så småningom ut, men tycks nu ha tagit ny fart. I spåren av Coronapandemin har intresset för gröna, naturliga värden ökat och allt fler stadsbor söker en ny grön livsstil på landsbygden.
Läs också: Hurra för alla färgstarka kvinnor i Land
Fira Land 50 år här!
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.