Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 8 januari 2021

Sveriges bredaste tidning blev en succé direkt

Den 8 januari 1971 rasslade det till lite extra högtidligt i 300 000 postlådor. Den nya tidningen Land var född. Under sina 50 år har denna tidningssuccé blivit oumbärlig för miljontals läsare.

Häng med genom historien så förstår du varför.

 Succén som föddes 1971 är fortfarande en succé och receptet är fortfarande detsamma - stad och land, hand i hand som det myntades på första omslaget av tidningen den 8 januari 1971.
Succén som föddes 1971 är fortfarande en succé och receptet är fortfarande detsamma - stad och land, hand i hand som det myntades på första omslaget av tidningen den 8 januari 1971. FOTO: Maria Hansson

Under 1960-talet genomgick det svenska jordbruket en kraftig förvandling. Tiotusentals gårdar avvecklades, rationaliseringen drevs på av staten som ville skapa större och effektivare enheter.

Bonderörelsen insåg att den måste kraftsamla för att göra sin röst hörd i denna brutala process. Lantbrukets två organisationer slogs ihop till en, Lantbrukarnas riksförbund (LRF). De båda tidningarna, RLF-tidningen och Jordbrukarnas Föreningsblad, ersattes med tidningen Land.

 Astrid Lindgren värnade om våra öppna landskap. Tillsammans med Lands läsare skickade hon protester till riksdagen i form av vackra vykort med landskapsmotiv. 50.000 vykort överlämnades 1993.
Astrid Lindgren värnade om våra öppna landskap. Tillsammans med Lands läsare skickade hon protester till riksdagen i form av vackra vykort med landskapsmotiv. 50.000 vykort överlämnades 1993. FOTO: Thomas Carlgren

Vann Stora Journalistpriset redan första året

Chefredaktören Håkan Rydén hade nog fjärilar i magen de där premiärveckorna 1971. Idén med Land var nämligen unik och alltså oprövad. Tidningen gavs ut i två delar, en renodlad fack- och medlemstidning och en mer allmän familjetidning. Dessa två delar nådde LRF:s medlemmar. Vem som helst kunde prenumerera på familjedelen separat.

Utgivaren ville på detta sätt nå ut bredare med kunskap om de gröna näringarna och om landsbygdens problem och möjligheter.

Snart stod det klart att Land var en succé och så genial att Håkan Rydén belönades med Stora journalistpriset redan under premiäråret.

 Visst kan du möta kändisar i Land men främst är det vardagsfolkets äventyr och idéer som skildras. Yvonne och Ove på Kättboåsens fäbod.
Visst kan du möta kändisar i Land men främst är det vardagsfolkets äventyr och idéer som skildras. Yvonne och Ove på Kättboåsens fäbod. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Land myntade begreppet ”Gröna vågen”

Rydén var en stark och dynamisk ledare och ett viktigt skäl till framgången var den oemotståndliga kreativiteten på redaktionen. Tidigt satsade familjetidningen på läsaraktiviteter som insamling av de bästa mat- och bak-recepten och i spalterna erbjöds läsarnas möjlighet att hyra allt från stugor till kaniner under semestern.

Håkan Rydén myntade begreppet Gröna vågen och i stimulerande reportage berättade tidningen om unga människor som flyttade till landsbygden, en motrörelse till tidens fixering vid urbanisering och centralisering (en fixering som finns fortfarande, tyvärr).

Faktaspäckat forum för miljörörelsen

Land lyfte fram klassiskt, fint hantverkskunnande, slog ett slag för dialekter och blev under 1970-talet också ett faktaspäckat forum för miljörörelsen och det växande kärnkraftsmotståndet.

 Under 2020 reste 14.900 resenärer med Inlandsbanan. Om det inte hade varit för Land hade den varit nedlagd.
Under 2020 reste 14.900 resenärer med Inlandsbanan. Om det inte hade varit för Land hade den varit nedlagd. FOTO: IBL

Lätt att älska tidningen Land

Den som bläddrar genom 50 år av Land märker hur kreativiteten har blivit något av ett signum för tidningen, liksom bredden. Land har ungefär lika många manliga som kvinnliga läsare och ämnena spänner över ett vitt fält, från stickbeskrivningar till älgjakt. De flesta hittar något att inspireras av.

Hela Sverige ska leva

Det glada humöret i spalterna hindrar inte alls förmågan att ta sig an “tunga” frågor som hotade byskolor och urholkad service på landsbygden. Framförallt inte när Land valde att koppla problem till folkliga, lokala initiativ som visade på lösningar och vägar framåt. Den inställningen gjorde tidningen till ett stimulerande stöd för rörelsen Hela Sverige ska leva med dess 5 000 lokala utvecklingsgrupper som växte fram under 1980- och 90-talet.

 Land tillhörde pionjärerna i miljötänkande och sprider mycket kunskap. Till exempel konsten att sköta en kompost. Tidningens evenemang Öppen trädgård lockar också tusentals besökare varje år.
Land tillhörde pionjärerna i miljötänkande och sprider mycket kunskap. Till exempel konsten att sköta en kompost. Tidningens evenemang Öppen trädgård lockar också tusentals besökare varje år.

I dag kan du läsa Land på papper och digitalt

Lands upplaga var så hög från början att den blev Postens näst största kund! Numera är tidningen tillgänglig både i tryckt form och på olika digitala plattformar och den har behållit sin popularitet i breda läsargrupper. Idag har Land över 350 000 läsare varje vecka.

Sveriges tidskrifters stora pris 2020

Succén som föddes 1971 är fortfarande en succé och receptet är fortfarande detsamma – stad och land, hand i hand som det myntades på första omslaget av tidningen den 8 januari 1971. Så sent som i år fick Land en av de finaste utmärkelser man kan få som media i Sverige – Sveriges tidskrifters Stora pris – och framtiden ser fortsatt ljus ut.

Läs Land du också! Börja prenumerera

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen