Sveriges bredaste tidning blev en succé direkt
Den 8 januari 1971 rasslade det till lite extra högtidligt i 300 000 postlådor. Den nya tidningen Land var född. Under sina 50 år har denna tidningssuccé blivit oumbärlig för miljontals läsare.
Häng med genom historien så förstår du varför.
Under 1960-talet genomgick det svenska jordbruket en kraftig förvandling. Tiotusentals gårdar avvecklades, rationaliseringen drevs på av staten som ville skapa större och effektivare enheter.
Bonderörelsen insåg att den måste kraftsamla för att göra sin röst hörd i denna brutala process. Lantbrukets två organisationer slogs ihop till en, Lantbrukarnas riksförbund (LRF). De båda tidningarna, RLF-tidningen och Jordbrukarnas Föreningsblad, ersattes med tidningen Land.
Vann Stora Journalistpriset redan första året
Chefredaktören Håkan Rydén hade nog fjärilar i magen de där premiärveckorna 1971. Idén med Land var nämligen unik och alltså oprövad. Tidningen gavs ut i två delar, en renodlad fack- och medlemstidning och en mer allmän familjetidning. Dessa två delar nådde LRF:s medlemmar. Vem som helst kunde prenumerera på familjedelen separat.
Utgivaren ville på detta sätt nå ut bredare med kunskap om de gröna näringarna och om landsbygdens problem och möjligheter.
Snart stod det klart att Land var en succé och så genial att Håkan Rydén belönades med Stora journalistpriset redan under premiäråret.
Land myntade begreppet ”Gröna vågen”
Rydén var en stark och dynamisk ledare och ett viktigt skäl till framgången var den oemotståndliga kreativiteten på redaktionen. Tidigt satsade familjetidningen på läsaraktiviteter som insamling av de bästa mat- och bak-recepten och i spalterna erbjöds läsarnas möjlighet att hyra allt från stugor till kaniner under semestern.
Håkan Rydén myntade begreppet Gröna vågen och i stimulerande reportage berättade tidningen om unga människor som flyttade till landsbygden, en motrörelse till tidens fixering vid urbanisering och centralisering (en fixering som finns fortfarande, tyvärr).
Faktaspäckat forum för miljörörelsen
Land lyfte fram klassiskt, fint hantverkskunnande, slog ett slag för dialekter och blev under 1970-talet också ett faktaspäckat forum för miljörörelsen och det växande kärnkraftsmotståndet.
Lätt att älska tidningen Land
Den som bläddrar genom 50 år av Land märker hur kreativiteten har blivit något av ett signum för tidningen, liksom bredden. Land har ungefär lika många manliga som kvinnliga läsare och ämnena spänner över ett vitt fält, från stickbeskrivningar till älgjakt. De flesta hittar något att inspireras av.
Hela Sverige ska leva
Det glada humöret i spalterna hindrar inte alls förmågan att ta sig an “tunga” frågor som hotade byskolor och urholkad service på landsbygden. Framförallt inte när Land valde att koppla problem till folkliga, lokala initiativ som visade på lösningar och vägar framåt. Den inställningen gjorde tidningen till ett stimulerande stöd för rörelsen Hela Sverige ska leva med dess 5 000 lokala utvecklingsgrupper som växte fram under 1980- och 90-talet.
I dag kan du läsa Land på papper och digitalt
Lands upplaga var så hög från början att den blev Postens näst största kund! Numera är tidningen tillgänglig både i tryckt form och på olika digitala plattformar och den har behållit sin popularitet i breda läsargrupper. Idag har Land över 350 000 läsare varje vecka.
Sveriges tidskrifters stora pris 2020
Succén som föddes 1971 är fortfarande en succé och receptet är fortfarande detsamma – stad och land, hand i hand som det myntades på första omslaget av tidningen den 8 januari 1971. Så sent som i år fick Land en av de finaste utmärkelser man kan få som media i Sverige – Sveriges tidskrifters Stora pris – och framtiden ser fortsatt ljus ut.
Läs Land du också! Börja prenumerera
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.