Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 12 februari 2021

Svunnet Sverige: Kassaskåpssprängaren överlistade alla

Harald ”Bildsköne” Bengtsson sprängde kassaskåp och skojade till sig pengar och prylar. Hans liv som en svensk ”Robin Hood” charmade kvinnorna och blev en följetong i pressen. Men hans brottsliga bana började som en hämnd – på en falsk anklagelse.

 Bildsköne Bengtsson levde på flykt undan polisen men greps till slut i Göteborg.
Bildsköne Bengtsson levde på flykt undan polisen men greps till slut i Göteborg. FOTO: Arkiv

Vid några klippblock, nära stranden av Filkesjön i nordöstra Skåne, döljer sig ett stycke svensk kriminalhistoria. Här gömde sig de riksbekanta förbrytarna Bildsköne Bengtsson och hans kumpan Axel Folke Johansson, känd som Tatuerade Johansson, under åren 1932–1934.

Dold för omvärlden

De hade byggt en hydda som var väl dold för omvärlden och här kunde de båda männen gömma sig mellan sina stöldraider i södra Sverige.

– Hyddan såg oansenlig ut, men var rejält inredd med bekväma sängar, grönblommiga plyschtapeter och köksspis, berättar radiojournalisten Bertil Sandström som bor i Sibbarp utanför Osby.

Historisk tillbakablick – 50 år med Land

Under hela Lands jubileumsår 2021 bjuder vi på läsarnas favoriter i repris.

Långt fängelsestraff

Hyddan upptäcktes av en slump och de båda kumpanerna kunde så småningom gripas i Göteborg. För Bildsköne Bengtsson blev det långa fängelsestraff som följde slutet på hans brottsliga bana.

 Harald Bengtsson lyckades bryta sin kriminella bana och arbetade sedermera som skräddare i Markaryd.
Harald Bengtsson lyckades bryta sin kriminella bana och arbetade sedermera som skräddare i Markaryd. FOTO: Arkiv

Efter frisläppandet 1945 slog han sig ner som skräddare i Markaryd och där bodde då den lille grabben Bertil Sandström.

– Det var ju någonting enormt att den beundrade och fruktade kassaskåpssprängaren slog sig ner just i vår lilla by, berättar Bertil, som allt sedan dess varit fascinerad av den bildskönes öde. Och det är han inte ensam om. Bertils föreläsningar och radioprogram drar storpublik.

 I många år hade Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson gäckat polisen. 1934 greps de av Göteborgspolisen.
I många år hade Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson gäckat polisen. 1934 greps de av Göteborgspolisen. FOTO: Arkiv

Mycket begåvad

Harald Bengtsson var en egensinnig, bångstyrig men mycket begåvad människa. Han fick högsta betyg både i skolan och efter konfirmationen trots att han tidigt fick lämna föräldrahemmet och bo hos sin morfar och mormor som behandlade honom illa. Unge Haralds begåvning blev också hans olycka. På hans första jobb vid järnvägsstationen i Strömsnäsbruk väckte hans driftighet arbetskamraternas avundsjuka. De stal stinsens klocka och gömde den i Haralds matbox, naturligtvis fick Harald både skulden och sparken.

Svor att hämnas

Han glömde aldrig oförrätten och svor att hämnas på samhället.

– Har ni gjort mig till tjuv ska jag också bli tjuv, sa den bittre 14-åringen när han lämnade Strömsnäsbruk 1907.

Ständigt på flykt

Fram till 1945 tillbringade han 26 år i olika fängelser och på anstalter. Under sin tid på fri fot var Bengtsson ständigt på flykt efter brott som han begått eller misstänktes ha begått. Han var känd på alla polisstationer och förekom dagligen på tidningarnas förstasidor.

Legendariska kupper

Redan 1915 blev han den förste i Sverige att använda dynamit vid kassaskåpssprängning. Och hans fräcka postorderkupper blev legendariska. Bengtsson beställde kläder och andra prylar till fingerade personer. När varorna anlänt till järnvägsstationen bröt han sig in och stal dem.

Läs också: Land 50 år: Sveriges bredaste tidning blev succé direkt

Smet från hotellnotan

– Ja, han var verkligen fräck, skrockar Bertil Sandström och berättar en av sina många historier om legenden.

Harald Bengtsson tog in på ett hotell, men kunde inte betala för sig. Då visade han en blankett för portieren där det framgick att han förvarade ett stort bagage på stationen. Portieren blev imponerad och tog blanketten som garanti för att Bengtsson skulle kunna betala för sig när det var dags. Men Harald Bengtsson hade stulit blanketten och själv fyllt i den. Ett par veckor kunde han äta och dricka gott på hotellets bekostnad innan han försvann.

Låg bra till hos kvinnorna

– Bildsköne Bengtsson skadade aldrig någon människa. Han gjorde ofta rätt för sig när han ”lånade” mat hos bönder och annat vanligt folk, berättar Bertil.

Och han låg bra till hos kvinnorna. Bildsköne Bengtssons uppövade charm och stiliga utseende var viktiga tillgångar i skojarkarriären. Öknamnet fick han 1926 efter att ha lurat stadsfiskalen i Askersund.

Förtroendeingivande utseende

När polismannen förstod att det var Bengtsson som han hade haft att göra med sa han:

– Inte kunde jag tro att det var den ökände dynamitarden, för in kom en bildskön yngling med förtroendeingivande utseende.

Bröt med sitt förflutna

Den svåra uppväxten, alla åren i dåtidens brutala fängelser och rollen som jagad förbrytare kunde ha knäckt den hårdaste. Men bildsköne Bengtsson lyckades inte bara överleva utan också bryta med sitt kriminella förflutna. Han försonades med samhället och de sista 20 åren levde han ett hederligt liv.

Läs också: Torparsonens idé blev världssuccé

Snäll farbror,

I Markaryd hyrde han rum i brandchefens hus och lyckades stöta bort de gamla kumpanerna som försökte locka ut honom på nya stöldraider.

– Han var en snäll farbror, uppenbart mycket begåvad, berättar brandchefens dotter i ett av Bertil Sandströms radioprogram. Men han var ensam och aldrig glad.

Drog skaror av turister

Nej, Bildsköne Bengtsson var plågad av sin historia och ville inte prata om den. Det visste Markarydsborna men alla lät honom inte vara i fred. Märkligt nog ställde han upp i ett reportage i tidningen Se på hösten 1946. Reaktionen blev enorm och Bildsköne Bengtsson drog skaror av turister till Markaryd. Människor stod på tå i rabatten för att kika in på honom och från kvinnor kom det ena kärleksbrevet efter det andra.

Fick nog

Till slut fick han nog och flyttade till Göteborg där han levde anonymt under de sista 15 åren av sitt liv.

– Ja, man vet ingenting om honom från den tiden, säger Bertil Sandström. Någon förmögenhet lämnade i alla fall inte den gamle dynamitarden efter sig.

Historier om Bengtsson

Det finns ett otal skrönor om Bildsköne Bengtsson, enligt vissa är han fortfarande i livet! Här är några exempel som dock är alldeles sanna:

• Under två vintrar bodde Harald Bengtsson i en grosshandlarens sommarvilla utanför Borås. När grosshandlaren kom på sommaren flyttade Bengtsson upp på övervåningen. Grosshandlaren märkte ingenting.

• För att förvilla polisen lyckades Harald Bengtsson i smällkalla januari ta sig från Stockholm till Helsingborg genom att hålla sig fast under (!) sovvagnen i ett snälltåg. Framme i Helsingborg bytte han tåg och åkte på samma sätt till Göteborg. Där tinade han upp på Frälsningsarméns ungkarlshotell.

• Kuplettsångaren Artur Rolén uppträdde i Umeå när han fick veta att två av musikerna i orkestern hade haffats av polis på öppen gata för att de påminde om Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson. Artur Rolén fick personligen hämta ut musikerna hos polisen.

Ta mig till jubileumssajten

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen