Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Artiklar 20 januari 2021

Svunnet Sverige: Torparsonens idé blev världssuccé

Johan Petter Johansson var äldst av sju syskon och föddes i ett torp i Vårgårda. Hans snilleblixtar skulle tillverkas i hundratals miljoner exemplar och användas av oss alla.

 JP gillade sin stora familj, här med barnbarnen Birgit och Barbro och Liisa Collan, familjens krigsbarn från Finland, på en bild från 1941. Två år senare gick han bort.
JP gillade sin stora familj, här med barnbarnen Birgit och Barbro och Liisa Collan, familjens krigsbarn från Finland, på en bild från 1941. Två år senare gick han bort. FOTO: Sjöberg Bildbyrå, Arkiv

Vad vore livet utan en skiftnyckel? Vi behöver den för att skruva ihop möbler, fixa med cykeln och till tusen andra vardagliga uppgifter.

Vilken tur för oss hemmafixare att Johan Petter Johansson såg dagens ljus!

Historisk tillbakablick – 50 år med Land

Under hela Lands jubileumsår bjuder vi på läsarnas favoriter i repris. Läs om uppfinnaren Johan Petter Johansson ur Landserien Svenska Snillen.

Men hans kanske mest kända uppfinningar, skiftnyckeln (patent 1892) och rörtången (patent 1888) gjorde också arbetslivet lättare för hantverkare vilket var syftet från början.

Varvade skola med att sköta djuren hemma

Johan Petter Johansson (JP) föddes 1853 i en torparfamilj. Han gick, som var vanligt vid denna tid, i skolan varannan dag och jobbade hemma med djuren och andra sysslor varannan dag. Tidigt visade han prov på en talang som blev hans lycka:

När JP mötte ett praktiskt problem så löste han det.

Smörjkopp – JPs första egna konstruktion

Vid 13 års ålder byggde JP om pappa Johannes handtröskverk så att det kunde dras av en häst och i senare anställningar utvecklade han sin skicklighet. Under tiden på Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna uppfann han en smörjkopp, den första egna konstruktionen. JP var så engagerad i sitt arbetsliv att han nobbade lumpen och fick böta!

Familjen emigrerade till Amerika

Företagsledningen blev imponerad av hans kreativitet.

– Företaget erbjöd mig vad arbete jag helst ville ha, bara jag stannade i Sverige, har JP berättat. Hans föräldrar och syskon fick därmed emigrera till Amerika utan honom.

En kärra full med verktyg

JP flyttade 1886 till Enköping och startade eget företag, först i en blygsam smedja på Västra hägnaden, men snart i en större verkstad i Fanna där en bäck stod för drivkraften till maskinerna. Självklart fixade JP själv nödvändiga installationer.

JP var mycket ute på bygden och jobbade med montering. Irriterande nog behövde han då dra med sig en hel kärra full med verktyg då det inte fanns någon mutterstandard.

 Innan JP Johansson uppfann skiftnyckeln fick arbetare på uppdrag dra med sig en tung kärra med olika verktyg.
Innan JP Johansson uppfann skiftnyckeln fick arbetare på uppdrag dra med sig en tung kärra med olika verktyg. FOTO: Arkiv, Sjöberg

Snilleblixten föddes

Så föddes hans snilleblixtar, den justerbara rörtången och skiftnyckeln.

Skiftnyckeln hade förvisso uppfunnits redan 1840 av en engelsman, men JP utvecklade verktyget till perfektion. Det var hans idé att göra bara den ena käften på verktyget rörlig vilket ökade verktygets användbarhet.

Det är också denna produkt som med mindre modifieringar producerats i hundratals miljoner exemplar genom åren. Verktyget är väldigt förknippat med Sverige och kallas i Ryssland för sjvedik, ”den lille svensken”.

 Skiftnyckeln har inte förändrats så mycket på över 100 år.
Skiftnyckeln har inte förändrats så mycket på över 100 år. FOTO: Arkiv, Sjöberg

600 jobbade i fabriken i Enköping

Tillverkningen i Enköping svällde och JP slöt 1890 ett försäljningsavtal med den driftige entreprenören Berndt August Hjort som sålde verktygen globalt under varumärket Bahco.

Efterfrågan steg hela tiden och när Bahco i Enköping var på topp under 1950-talet jobbade 600 personer i fabriken. I dag är Bahco uppköpt och tillverkningen i Enköping är nedlagd.

Forsatte med nya uppfinningar

JP överlät företaget redan 1916. Sonen Hannes och Hjort tog då över företaget och JP fortsatte med nya uppfinningar.

I källaren till sitt nybyggda, ståtliga hus Fannalund började han experimentera med en elektrisk pendelarmatur som skulle ge bättre belysning i till exempel fabriksmiljöer och på kontor.

 Familjens ståtliga Villa Fannalund i Enköping stod färdig 1905.
Familjens ståtliga Villa Fannalund i Enköping stod färdig 1905. FOTO: Arkiv, Sjöberg

Den så kallade Triplexpendeln blev en succé och JP öppnade en fabrik för tillverkning.

Patent på 118 uppfinningar

Sammanlagt tog JP patent på hela 118 uppfinningar, allt från kraftfulla fläktar till dörrlåset Trix och en sockertång som skapades på typiskt JP-manér.

Hustrun Mathilda gillade inte att han grävde i sockerskålen med smutsiga fingrar när han kom in från verkstaden. Problemet löstes med en tång.

 Bra hjälpmedel för smutsiga fingrar.
Bra hjälpmedel för smutsiga fingrar. FOTO: Arkiv, Sjöberg

För rökaren som led av såsiga pipor hittade han på piprensaren 1923 tillsammans med P.G Salwén.

Löste problem in i det sista

JP var aktiv in i det sista och avled nästan 90 år gammal. Hans attityd till problem höll i sig ända till slutet.

Den 17 augusti 1943 föll han illa i sitt sovrum och bröt lårbenshalsen. I stället för att ringa efter en läkare kallade han på sin verkmästare på Triplexfabriken, Gotthard Johansson, som uppmanades att göra en konstruktion för att stadga benet. Först när detta inte lyckades togs JP in på Enköpings sjukstuga där han blev liggande, fick lunginflammation och avled den 25 augusti.

Läs också: Västgötabonden hade kon som alla trodde var utdöd

Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen