ÅSIKT: "Att ge sig på jägarnas lagliga vapen lär inte stoppa några terrorister"
Geografisk jämställhet – har du hört det begreppet förut? Det hade inte Jaktmarker&Fiskevattens chefredaktör Samuel Karlsson hört heller tills nyligen. Geografisk jämställdhet handlar om skillnaden mellan stad och land. Om den stora skillnaden i utbud och möjligheter. Jakten är ett bra exempel där Samuel Karlsson skulle vilja se lite mer geografisk jämställdhet.
”När avståndet mellan beslutsfattare och de som påverkas av besluten ökar blir perspektiven väldigt olika. Högaktuella frågor är behandlingen av vargjakten och det eventuella förbudet mot halvautomatiska vapen. Efter terrordåden i Paris höjdes röster i EU-parlamentet om ökade restriktioner mot jägarnas vapeninnehav. Aldrig har väl avståndet mellan beslutsfattare och de som påverkas av besluten varit större. Det är lätt att sitta i Bryssel och tycka till om hur jakten ska bedrivas när man aldrig varit på en älgjakt eller suttit på pass när vildsvinen rasslar förbi.
Även om jag kan förstå paniken efter attentaten i Paris måste det finnas någon rimlig relevans i åtgärderna för att möta hoten. Att ge sig på jägarnas lagliga vapen lär inte stoppa några terrorister. Det enda beslutsfattarna lyckas med är att öka jägarnas känsla av att vara en grupp som ingen lyssnar på. Bor du dessutom i glesbygden där jakten är en stor del av livskvalitén blir känslan av att vara marginaliserad ännu större.
Jag tycker mig se en okunskap om hur liknande förslag och regleringar får människor att tappa sin framtidstro. När du bor på en mindre ort som redan är hårt utsatt med minskad service och möjligheter och blir måltavla för ytterligare försämringar blir slaget så mycket hårdare. Politikerna sparkar på någon som redan ligger utan att de har en aning om vad det får för konsekvenser. Varje nytt fall där vargjakten motarbetas eller när en ny reglering föreslås mot jakten blir bara ännu en bekräftelse på att det inte finns någon ambition att låta hela landet att växa och leva.
Landsbygden hänvisas till att bli någon form av rekreationsområde för stressade storstadsbor. En travesti på ”Änglagård” där solen alltid lyser och som befolkas av godmodiga kufar. Men behoven av service och valmöjligheter försvinner inte bara för att man lämnar storstaden. Om inte beslutsfattarna blir mer lyhörda flyttar snart även de mest envisa glesbygdsborna in till tätorterna. Det behöver inte bli så, men tyvärr lyser den geografiska jämställdheten med sin frånvaro.”
Samuel Karlsson, chefredaktör Jaktmarker och Fiskevatten