Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 12 november 2015

ÅSIKT: Kvinnliga företagare passar inte in i byråkratins system

Det gäller att inte ge upp om du är kvinnlig företagare på landsbygden. Det har Åsa Ingårda fått erfara. Och kanske är det helt enkelt så att kvinnor inte passar in i systemens likriktade banor. Väg 223 är ett exempel på det.

FOTO: Privat

”Du måste våga satsa på en idé, inte flera”. Det fick jag höra när jag som ny företagare mötte kommunens resurs för att stötta nya företagare.

Något som förenar mig och mina företagarkollegor är att vi som kvinnor ofta har många ben att stödja oss på.

Samtidigt möts vi av många utmaningar och om jag hade haft den attityd som många myndigheter haft skulle jag fått lägga ned mitt företag snabbt, jag hade inte fått några nya kunder.

Jag är företagare längs väg 223 i Södermanland. Generationer före mig i släkten har drivit företag. Att vara företagare på landsbygden idag är på många sätt enkelt men också svårt.

Det finns många företagare likt mig som slagit sig ned på landsbygden och varit helt förvissade om att deras företagsidé varit värd att förverkliga.

Listan på utmaningar var lång men de utmaningar som tagit längst tid fanns inte på min lista. Omöjligheten att få upp en skylt, att få skylta om öppet eller stängt.

Duster vad gäller egenborrad brunn och möjligheten att använda det vatten som av kommunen anses tjänligt för mig och familjen men om jag serverar kaffe behöver kontrolleras ”för då får det inte finnas några som helst risker”. Ett krav som alla på landsbygden med egenborrad brunn borde få hjälp att uppfylla.

Jag beslöt mig för att starta ett nätverk för företagare längs vår väg. Projektet ”Kvinnors företagande stärker Sverige” hade nyligen dragits igång av dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Tillväxtverket fick projektmedel och länsstyrelserna fick förmedla, med målet att utveckla och stötta kvinnors företagande. Vi sökte projektmedel och idag har vi arbetat fram ett starkt varumärke, en annorlunda utflyktsväg längs Väg 223.

Det som kännetecknar flera av oss är att vi driver ”må bra företag” är att vi har flera säkra ben och det är möjligt att sköta logistik kring gård, familj och långa avstånd.
Vi är varandras ambassadörer och talar gott om varandra. Vi har som mål att få besökare att göra ytterligare ett stop längs vår väg. Vi är inte rädda för konkurrens utan vet att vi behöver varandra.

Vi avskyr föredragningslistor, vi diskuterar i den ordning frågorna kommer, mötet avslutas med att ta reda på om några beslut måste fattas. Kanske är det så att vi kvinnor är så kreativa att vi inte lika lätt passar in i systemens likriktade banor. Vi vill kunna sätta upp skylten öppet när det är öppet och stängt när det är stängt.

Fakta: Jobbar som möbelsnickare

Namn: Åsa Ingårda.
Ålder: 47.
Yrke: Möbelsnickare, driver Butik Inneberga – hantverk i Carl Malmstens fotspår, ombudsman för Centerpartiet i Södermanland.
Bor: Inneberga gård, Runtuna.
Aktuell: Föreläser om (o)möjligheten att driva företag på landsbygden med starka nätverk. Har startat projektet ”Vi bygger Attefallshus och säger välkommen!” – en möjlighet för gårdar på landsbygden att välkomna nyanlända.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen