Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 14 oktober 2015

Åsikt: "Småföretagare tvingas ta hela smällen själva"

Tjänstemän och politiker kommer undan med miljardförluster, medan småföretagare får ta hela smällen när det går dåligt. Detta är orimlig, tycker Janne Näsström, som kräver lagar och regler som gör det tillåtet att misslyckas även för småföretagare.

Redan vid frukosten blir jag irriterad på mjölkförpackningen. Inte på själva mjölken utan på allt runtomkring.
Jag har varit företagare i 25 år, företagare på riktigt med hela min försörjning av verksamheten. Visserligen har jag ett jobb där man inte ens behöver peta naglarna efter arbetsdagens slut, men i övrigt löper jag samma ekonomiska risker som en lantbrukare.

Under det senaste året har mjölkförpackningen för mig blivit symbolen för småföretagandets mörka baksida som ingen vill diskutera.

Ja, jag vet att mjölk numera är en bulkvara som handlas till världsmarknadspris. Men det är inte vad som irriterar mig, utan hur bördorna fördelas.

När priserna är höga och bonden får bra betalt, då vill alla vara med och dela på förtjänsten. Men så faller priset. Vad som då händer illustreras av mjölken i mitt kylskåp. På vägen dit har en massa människor varit inblandade. Någon har tillverkat produktionsutrustningen, andra har pastöriserat och förpackat mjölken och någon har skrivit text och gjort illustrationerna på sidan av förpackningen. Och så vidare. Lägg till det ett antal myndigheter som mot betalning kontrollerat både det ena och det andra.

Alla i den här kedjan får lön, vissa mycket mer än andra, även när världsmarknadspriset går i botten. Utom bonden som har producerat den mjölk som jag betalat för.

Det här är ett problem för fler småföretagare än lantbrukare. Det är så illa att två tredjedelar av landets aktiva företag inte klarar av att betala lön ens till sin ägare. Men alla runtomkring ska ha betalt och får de inte det, då dröjer det inte länge förrän den misslyckade företagaren sitter i en lägenhet betald av socialen.

janne

Det som mjölkproducenterna just nu genomlider har drabbat många småföretagare genom åren. Marknaden viker, rentav försvinner. Den enskilde har ingen skuld i det hela och har ofta inte haft en chans att förutse vad som var på väg att hända.

Så fort det sker, så försvinner alla som varit med och tjänat pengar på verksamheten. När det går bra vill många ha en del av kakan, när samhällets bestraffningsmaskiner drar igång står företagaren där ensam. Exekutiv försäljning av fastigheten, utmätning ned till existensminimum och små möjligheter till skuldsanering. Det finns småföretagare som levt med utmätning i 20-30 år.

Medkänslan från dem som tidigare hejat på och skickat fakturor är begränsad. Istället får man höra att den som är med i leken får leken tåla och att ingen tvingas att bli företagare.

Världen är ett kaotiskt system och misslyckanden drabbar alla, bönder och direktörer, hårfrisörskor och anställda. Men det är bara bönder och andra småföretagare som drabbas personligen. När en högre tjänsteman går på en mina så heter det att man inte ska jaga syndabockar.

Rekordet för hur mycket svenska tjänstemän kan drulla bort utan privata konsekvenser har passerat 50 miljarder kronor. Det är avskrivningarna hittills i Vattenfalls misslyckade köp av Nuon.
De inblandade tjänstemännen kunde lika lite som landets mjölkproducenter förutse att marknaden skulle haverera. Skillnaden är att den ene, bonden, får bära hela bördan av ett vikande världsmarknadspris, medan den andra kan dra sig tillbaka med fällskärm och pension utan att kronofogden blandas in.

Det första som politikerna måste göra, är att skapa lagar och regler som gör det tillåtet att misslyckas även för småföretagare. Flera försök har gjorts, men varje gång har utredarnas förslag hamnat i runda arkivet. Särskilt viktigt är det för lantbrukarna. Många av dem driver enskilda firmor, vilket betyder att konkurs inte är någon möjlighet. Rimligt vore omedelbar skuldsanering och att den drabbade är skuldfri efter 3-5 år. Med tanke på att tjänstemän och politiker kommer undan med miljardförluster, så borde det vara genomförbart.

Janne Näsström

Janne Näsström från Västervik är en debattlysten journalist som arbetat med reklam och marknadsföring sedan 1980-talet.

Han har varit företagare i 20 år, och driver idag eget bolag som konsult.

Han arbetar bland annat i högskoleprojekt kring affärsutveckling. Han har även en blogg på drivaeget.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen