Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 2 december 2015

Därför ska landsbygden bry sig om klimatet

Klimatmötet i Paris är igång. Det kan kännas avlägset men det är viktigt för landsbygden att bry sig om det som händer där, skriver meteorologen Martin Hedberg.

De två första veckorna i december samlas inte bara företrädare för många av världens alla regeringar i Paris utan även tusentals tjänstemän, förhandlare, lobbyister, miljöorganisationer, företagsledare, journalister, forskare och andra som på ett eller annat sätt känner sig berörda av klimat-, energi- och framtidsfrågor.

Är det ett spel för galleriet eller spelar det någon roll vad man pratar om och kommer fram till? Förra gången man samlade en liknande storlek av förhandlare under samma mediala bevakning var i Köpenhamn 2009. Något som då kom på pränt var ”2-graders målet”. Det säger att vi skall göra vad som vetenskapligt krävs för att säkerställa att inte klimatförändringarna skenar utom kontroll.

Påverkar vädret

Spelar det här och förhandlingarna i Paris någon roll för mig som jordbrukare, skogsägare eller boende utanför de stora städerna och förhandlingsborden? Kommer jag att märka något, nu eller i framtiden?

Ja.

Utsläppen av växthusgaser, skövling av skogar och stora utsläpp av små partiklar på andra sidan jordklotet påverkar vädret här hemma. Men det finns också stora skillnader mellan olika former av utsläpp. Växthusgaserna som värmer är kvar länge, hundratals år, i atmosfären. Medan partiklarna av sot, svavel med mera och som har en avkylande effekt faller ut efter någon vecka.

Kan inte använda fossila bränslen

Det här medför dels att vi redan har värmt atmosfären mer än vi ser, dels att det det finns en begränsad mängd olja, kol och naturgas som vi kan förbränna. Vi är förhindrade att fortsätta använda fossila bränslen i samma utsträckning som vi gjort de senaste årtiondena.

Men vi behöver energi, inte minst på landsbygden. Och faktum är att städerna är minst lika beroende av energi, såväl får ”egen del”, som för att kunna ta del av landsbygdens resurser. Vare sig vete, biff eller biobränsle odlas som bekant på innergårdarna eller gräsmattorna i städerna.

Konsekvenserna av såväl väder- och klimatförändringar som tillgången till råvaror och energi stöper just nu om våra samhällen. Den som inte kan förhålla sig till detta och anpassa sig kommer att uppleva framtiden som besvärlig och dyster.

Kan utnyttja klimatförändringarna

Men den som inser det nödvändiga har goda chanser att både utnyttja positiva effekter av klimatförändringar, parera negativa händelser samt förse omvärlden med den energi, råvaror och de system som efterfrågas.

Det gäller allt från ren luft och rent vatten till stora ytor för att utvinna förnybar energi såväl genom biomassa som vindkraft som solenergi. Energin kan nyttjas lokalt eller säljas till södra Europa tack vare att man nu kopplar ihop elnäten och ställer krav på länder som tidigare varit/är beroende av import av olja, gas och kol.

Vi har unikt bra förutsättningar i Sverige, både att anpassa oss till klimatförändringar och producera det som världen efterfrågar. Vi har en stolt tradition bakom oss av att skapa välfärd genom skog, järnmalm, bilar, lastbilar, flygplan, läkemedel och ”mjukare” tjänster som musik och digitala spel.

Låt oss fortsätta framgången genom att förse oss själva och exportera sådant vi behöver, till exempel förnybar energi, livsmedel och robusta ekosystem. För att kunna hålla på länge så behöver vi göra det på ett hållbart sätt.

I grund och botten är det det som klimatförhandlingarna handlar om. Men man skalar upp det på global nivå. Det är bra.

Martin Hedberg, meteorolog, Entropics och Vädercentralen

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen