Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
krönikor 5 juli 2016

Krönika: All makt åt nörden - koncentrationens mästare!

Är du en nörd? Grattis! Lands Kristina Bäckström berättar oblygt om sitt eget växtnörderi och konstaterar att nördarna är den nya eliten.

FOTO: Istock

Jag är övertygad: Nörden är den nya makthavaren, den som ska ta över världen om än väldigt lite åt gången och väldigt, väldigt långsamt.

För en tid sedan nådde jag själv en ny nördbotten, jag återkommer till den, men för att ni ska förstå graden av besatthet så måste jag börja från början.

Det började på 1960-talet med en vissnande krokus i en sur klick vårsnö. Den lilla gula tratten började luta slappt åt höger och jag, som var ett fiffigt barn, förstod att den behövde värme.

Runt stjälken fick den en krans av mineralull som jag lyckats pilla ut ur ett litet hål i ytterväggen. Jag krafsade bort all snö som gick att få bort omkring den men till ingen nytta.

Ljudlöst vek sig den smala stängeln och inom mig hördes ett mentalt brak. Jag hade hunnit få syn på de små, små detaljerna i krokusens mitt innan blomman tippade. Ur detta veckade sinnestillstånd föddes en växtnörd, för evigt dömd att gå dubbelvikt genom livet.

Jag råkade bli just botanisk nörd men jag vet att nördkollektivet är brett i sin smalhet. Här finns alla sorter men jag är ledsen, fotbollsnördar räknas inte. Att gå ner sig i fotbollsfakta kan visserligen vara både navelskådande och petigt men en viktig komponent saknas.

Vårt samhälle odlar fotbollsgalna i massor. Varje måndagsmorgon driver de in i vågor mot kaffeautomaterna på landets arbetsplatser, ivrigt puttrande om helgens målchanser.

En äkta nörd är smal och har svårt att hitta likasinnade. Som tur är har den moderna tekniken kommit till nördarnas hjälp. Vi hittar varandra på facebook.

Här finns till exempel hängivna svamp-människor som tar närbilder på komockor, älgskitar och harpluttar. På dessa bajskorvar växer fantastiska små skålsvampar. Millimetrar bara men så vackra. En som är vit med svarta prickar, som spegelvända dominobrickor och så en som kallas ögonskål. Det är en blank plätt med ögonfransar.

Här har jag också hittat ett internationellt gäng som tar det botaniska nörderiet ett steg till. De botaniska illustratörerna nöjer sig inte med att titta utan målar av allt så detaljrikt att växterna ser ut att krypa upp ur papperet.

Det ena nördandet ger det andra så jag har hoppat i med fötterna först. Nu målas det blad och stänglar. Lager på lager med akvarell. Timme efter timme.

Som bieffekt flyter nörderiet ut i teknikprat om hur blommor bäst ska plåtas. För att kunna måla behövs bra bilder, nära bilder.

Så var det då lördag kväll, ingen direkt sol som kunde ge slagskuggor i bilden. Blicken föll på en ljuvlig liten plister en bit in i rabatten som vi satt kompostgaller runt för att hindra fåren från att äta allt.

Metodiskt. Först ställdes en vit skiva från en gammal Billyhylla bakom för att ge vit bakgrund. En pinne som stöd. För att komma nära nog fick jag sedan lägga mig raklång på sidan, inklämd mellan rabattkant och kompostgaller.

Där ligger jag med kameran tryckt mot näsan, ännu omedveten om att jag lagt mig intill ett myrbo med ettermyror som ska förvandla en av mina underarmar till en svullen röd korv. Än vet jag inte att bilderna kommer att bli grå rutor med lite spret mitt på, fullständigt obrukbara, men det gör inget.

Här någonstans slår jag alltså i den absoluta nördbotten. Händelsen fick mig att förstå att nörden vågar allt, ger sig aldrig och struntar fullständigt i om hedern ryker all världens väg. Nörden besitter en sällsynt kvalitet – förmågan att koncentrera sig på en sak till varje pris… väldigt länge.

Kom ihåg var ni läste det först: Det är nördarna som kommer att ta över världen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen