Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 7 november 2016

Lantbruket är en del av klimatlösningen

Svenska lantbrukare arbetar frivilligt med att minska sin klimatpåverkan. De sitter inte och väntar på att politikerna ska komma överens på ett klimatmöte, skriver Stina Olofsson, projektledare Greppa Näringen.

Lantbruket är en del av lösningen på klimatfrågan. Många lantbrukare investerar i biogasanläggningar och producerar fossilfri bioenergi, något som hela samhället sedan drar nytta av. Sedan 2001 genomför lantbrukare i Sverige ett gemensamt miljö- och klimatprojekt inom Greppa Näringen.

Gör upp plan för miljön

Med hjälp av ett gårdsbesök gör lantbrukare och rådgivare tillsammans upp en plan för att påverka miljön och klimatet i rätt riktning.

Då diskuteras vilka miljöåtgärder som kan göras på gården och gården följs upp under flera år. Det här gör lantbrukarna frivilligt. Sedan projektet startade har en lång rad resurseffektiviseringar gjorts på de cirka 7 000 gårdar som deltar i Greppa Näringen.

En resurseffektiv produktion är en av de viktigaste nycklarna för att minska lantbrukets miljö- och klimatpåverkan. Med Greppa Näringen får lantbrukaren själv koll på den egna gårdens klimatpåverkan. Under besöket kartlägger rådgivaren gårdens förluster av växthusgaserna metan, lustgas och koldioxid och lantbrukaren får råd om hur han eller hon kan minska dessa förluster.

Kan påverka utsläppen

För på samma sätt som en konsument kan göra klimatsmarta inköp kan en lantbrukare påverka utsläppen från sin produktion. Exempelvis genom medvetna val av gödsel, foder och energi. Ett exempel är att odla eget proteinfoder istället för att köpa soja som odlats på mark där det tidigare stått regnskog.

Men nya smarta lösningar kan också foder tas till vara på ett bättre sätt och djurens metanutsläpp minskar.

Ny teknik gör att lantbrukare kan gödsla efter vilket behov grödan har i ett fält. Med hjälp av olika verktyg och satellitbilder kan gödslingen planeras mer exakt. Det ger en jämnare och ofta högre skörd samtidigt som förlusterna av kväve och lustgas minskar.

Minskar ofta energiförbrukningen

Lantbrukare i Greppa Näringen kan också få en genomgång av gårdens möjlighet till en effektivare energianvändning och därmed minska utsläppen av koldioxid. Mer än 1 000 lantbrukare har fått den här rådgivningen sedan 2012. Dessa åtgärder ger ofta runt 5-15 procent lägre energiförbrukning och betydligt lägre kostnader för gårdarna.

Genom att visa konsumenterna att det svenska lantbruket aktivt arbetar mot mindre klimatpåverkan, vinner vi förtroende. Sveriges lantbruk är en del av lösningen.

Stina Olofsson, projektledare Greppa Näringen

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen