Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 16 februari 2016

Mediernas nattsvarta bild av landsbygden är inte sann

Vi matas med dåliga nyheter om landsbygden. Men bilden som förmedlas stämmer inte. Nu är det hög tid att vi ändrar den, skriver Magnus Demervall.

Är det okej om jag drar skidspåret så nära ert hus? frågar grannen i ett sms. På Facebook frågar en kille om någon annan kan spola isen nere vid skolan. Skolan, som kommunen la ner för att det var för få barn, startade byn upp som friskola. Förskolan är nästan full nu.

Har engagerade invånare

Lokalerna och utemiljön i skolan är fräschare efter att föräldrar renoverade förra sommaren. Värmepannan levde på övertid när kommunen gav upp så nu är styrelsen där flera gånger per dag för att starta om pannan, till dess att bergvärmen är färdig.

Så gör vi i Segersta. Engagerade människor och ett starkt föreningsliv skapar en by som det är en förmån att bo i.

segersta2

Jag påstår inte att det är lätt att leva på landsbygden. Tvärtom finns många utmaningar. Men jag är så förbannat less på mediabilden. Den som handlar om den ”döda delen” av Sverige som börjar när tunnelbanan nått Mörby centrum. Utrymmet för nyanser är borta. Oavsett om det är Aftonbladet Kultur, SVT Kobra eller Uppdrag Granskning så får vi höra om arbetslöshet, ambitionslöshet och utflyttning.

Det är dags att förändra den bilden, för den är inte sann.

Lyckliga och framgångsrika

Fler och framgångsrika företag: Andelen människor som driver företag är högre på landsbygden än i städerna. Bland de allra minsta och i de största är det dessutom landsbygdens företag som leder utvecklingen med snabbast ökande omsättning.

Fler flyttar till landsbygden: Fler bor på landsbygden nu. Det beror delvis på att fler människor kommer till Sverige. Men siffror från Statistiska Centralbyrån visar också att fler inom Sverige flyttar till landsbygden från större städer, än i motsatt riktning.

Vi är till och med lyckligare: I Finland genomfördes en undersökning mellan 2012 och 2014 bland 150 000 invånare som konstaterade att människor som bor på landsbygden är lyckligare än andra.

Släcker inte lyset

Det är uppenbarligen inte bara vi i Segersta som inte funderar på vem som ska släcka lyset och ta ner skylten, även om riksmedia har missat det. Självklart har landsbygden utmaningar. Jobben är för få, kommunikationerna för dåliga och beslut fattas för långt bort. Urbaniseringen är en internationell trend, så även om landsbygden är drömmen för många behöver mer göras för att fler ska kunna bo och jobba här.

Problemet är att när mediebilden är nattsvart kommer politikerna också tro att det är kört och fatta beslut som gör det ännu värre

Dags att förändra

Medan vi behöver bättre vägar och transporter, lägre kostnader för att anställa och möjligheter för civilsamhället att utvecklas, så gör regeringen precis tvärtom. Bensinskatten höjs. Kostnaderna för att anställa höjs, Rot- och Rut- avdragen sänks och avdraget för gåvor till civilsamhället slopas.

Det blir konsekvensen när vare sig media eller regering har rätt bild av hur livet på landsbygden är.

Det är hög tid att förändra den bilden.

Magnus Demervall, företagare, föreläsare och krönikör, Segersta, Hälsingland

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen