Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 21 februari 2017

Ministern: Nej, vi har ingen lömsk plan i livsmedelsstrategin!

Regeringen har ingen lömsk plan i livsmedelsstrategin som påståtts i en tidigare debattartikel. Det skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

FOTO: Sören Andersson/Camilla Olsson

Svenskt jordbruk har stor potential att bidra till jobb och hållbar tillväxt på svensk landsbygd. Det är en av de viktigaste utgångspunkterna i Sveriges första livsmedelsstrategi som lades på riksdagens bord den 30 januari.

Går till handling

När nu regeringen går från ord till handling tar vi oss an de olika utmaningarna som finns för svenskt jordbruk och hela den svenska livsmedelskedjan.

Några exempel ur regeringens handlingsplan är åtgärder kopplade till företags kostnadsläge, minskat regelkrångel och smidigare kontakter med myndigheter.

”Lantbrukares egna beslut”

Ett annat exempel rör frågan om lagstiftningens roll i strukturomvandling inom svenskt jordbruk. Med anledning av Fredrik Wangsten och Marina Eriksson, Förbundet Sveriges småbrukares artikel på Land.se (14 februari), vill jag betona att det är svenska lantbrukares egna beslut som gör att vi har en mångfald av små och stora lantbruksföretag och som alla är viktiga för en levande landsbygd.

Dagens jordförvärvslag, daterad 1979, stiftades utifrån den tidens rådande omständigheter.

Hämmar utvecklingen

I dag driver många lantbrukare företag som är betydligt större än så och, precis som det konstaterades i konkurrenskraftsutredningen, finns det tecken på att nuvarande lagstiftning om jordförvärv och arrende hämmar företagsutvecklingen på svensk landsbygd.

Det måste vi ta på allvar och därför måste regeringen agera.

Ska analysera

Regeringen kommer att genomföra ett brett analysuppdrag vars syfte är att studera lagstiftningens effekter, inom såväl jordbruk som skogsbruk, på företagsutveckling, förutsättningarna för aktivt brukande, sysselsättning och bosättning på landsbygden.

Först efter noggrann analys kommer regeringen ta ställning till om, och i så fall på vilket sätt, specifika förändringar av lagstiftningen bör utredas vidare.

Tar inte lätt på förändringar

Det är viktigt för mig att tydliggöra att regeringen inte tar lätt på förändringar av lagstiftningen om jordförvärv och arrende. Det finns många olika värden och faktorer som vi måste ta hänsyn till.

Sverige har värdefulla naturresurser som gör det möjligt att öka livsmedelsproduktionen, vilket ger fler jobb, hållbar tillväxt och en levande landsbygd.

Ska välja svenskt

Fler i Sverige och världen ska välja svenskt till tallriken – svensk livsmedelsproduktion ska öka – det är det livsmedelsstrategin handlar om.

För att nå målen behöver vi både stora och små jordbruksföretag som har möjlighet att utvecklas.

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S)

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen