Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 22 december 2015

Nyckeln till utveckling finns på landsbygden

Nytt år nya möjligheter och nya utmaningar. 2016 måste bli året då politikerna satsar på landsbygden för att hela landet ska leva, skriver Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

Landsbygden står inför stora utmaningar 2016. I spåren av flyktingkris, terrordåd och klimatförändringar förändras världen och så även Sverige. Detta påverkar både stad och land. Här har landsbygdens samhällen med trygghet, närhet och kraft att klara sig själv stora fördelar.

Stor chans till integration

Många orter tar emot flyktingar och civilsamhället tar ett stort ansvar för att skapa inkludering. Här är chansen till integration stor och det skapar möjligheter, samtidigt som resurserna måste förstärkas om vi ska klara uppdraget.

Klimatförändringar är en av våra största utmaningar och många av lösningarna finns i innovation och utveckling på landsbygden. Om vi ska klara av att mildra effekterna behöver vi hitta bra sätt att hantera livsmedel, drivmedel och energiförsörjning. Nyckeln till detta finns på landet.

Ett land i balans förutsätter att hela Sverige utvecklas. Utan infrastruktur, grundläggande service, sjukvård, utbildning och tillgång till kultur går kraften åt till att upprätthålla ett samhälle istället för att utveckla landet.

Vill se satsning på infrastruktur

Du behöver kunna handla livsmedel och bensin, du behöver uppkoppling och trygghet för att kunna bo och leva på ett ställe. Det är viktiga frågor för att hela Sverige ska kunna leva. Vi vill att regeringen satsar på lokal infrastruktur, arbeten och servicepunkter i hela landet.

För att hantera utmaningarna och tillvarata möjligheterna behövs en ny övergripande visionär politik för landsbygden, därför ser vi fram emot arbetet som görs i landsbygdsparlamentariska kommittén som ska generera en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder.

En del av lösningen finns på landsbygden: Omställningen till ett mer hållbart sätt att bruka jordens resurser. Därför hoppas vi att politiken ska visa handlingskraft och satsa innovationsmedel där de kan göra störst nytta, för stad likväl som land.

Beroende av landsbygden

För det finns ett ömsesidigt beroende mellan stad och land. Sverige är beroende av landsbygden för naturtillgångar, rekreation, matproduktion och energi. Det är av vikt att man i större utsträckning samverkar med lokala aktörer som har viljan att vara med och förändra samhället.

Alla dessa viktiga frågor – och många fler – kommer vi att ta upp på Landsbygdsriksdagen som vi arrangerar på Gotland 27-29 maj 2016, som har temat ”för ett land i balans”.

Förutsättningarna måste förbättras

Vi har kraften att vara med att förändra men då måste förutsättningarna för det förbättras. Den nya tidens innovationer har en grogrund på landsbygden i nära, trygga och ständigt uppkopplande byar. Hela Sverige ska leva vill tillsammans med andra arbeta för det 2016!

 Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen