Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 21 januari 2016

"Odla rätt så kan vi äta även i framtiden"

Klimatförändringarna kräver nya åtgärder för att vi i framtiden ska kunna ställa mat på bordet, skriver Märta Gunnarsson, ansvarig för frukt- och grönsaksodling på Resta Gård.

Om vi inte tänker på hur vi odlar nu kommer vi inte kunna äta i framtiden. Jag är en del av det ideella arbetet för att se till att det inte ska bli så.

På Resta Gård odlar jag frö av gamla svenska sorters ärtor och bönor. Inte för att skörda och äta nu – utan för att skörda frö. Jag odlar helt enkelt för att bevara.

Är resultatet av lång process

För vad händer med våra marker om det blir torrare vårar, hetare somrar och blötare höstar? Grödorna vi odlar i dag är resultatet av en lång förädlingsprocess. För att få högre och mer enhetliga skördar har vi sållat bort över 90 procent av ursprungliga sorter som en gång odlades.

När det finns en variation av sorter innebär det också en mångfald av lösningar,  olika sorter klarar olika klimatförhållanden och kan stå emot olika sjukdomar. Men med färre sorter har vi mindre chans att klara av framtida förändringar av vår odling.

Solberga gråärt färdig för fröskörd. Foto: Märta Gunnarsson.
Solberga gråärt färdig för fröskörd. Foto: Märta Gunnarsson.

Vår matförsörjning står således och väger på en mycket tunn tråd – vi behöver teckna en ny fröförsäkring.

Få frön

Vad betyder det att så ett frö? Kan vi ändra inriktning inom vårt jordbruk? Går det att få fler sorter och därmed fler verktyg? I internationella genbanker världen över förvaras miljoner olika sorters frön. Här finns också den ursprungliga mångfalden av odlade sorter.

Men antalet frön av varje bevarad sort är i dag så litet att de inte direkt kan lyftas in i jordbruket och användas i fält efter behov. Istället får dessa bevarade sorter ses som möjliga embryon eller startkulturer till framtidens odlade sorter.  För att kunna äta i framtiden måste vi odla dessa sorter redan idag – inte för bevarandet i sig utan för att ens kunna ha en matproduktion.

Vi behöver många olika sorters växtodlare som odlar en mångfald av grödor. Men vi måste hjälpas åt.

Måste samarbeta

Ni eldsjälar som i dag arbetar var för sig för den odlade mångfalden, låt oss samverka. Själv bygger jag i detta nu upp det nätverk som jag som odlare hittills själv har saknat. Tillsammans med Programmet för Odlad mångfald, Nordisk Genbank, Jordbruksverket, Restaurang- och hotellhögskoglan, konstutställningar och restauranger försöker jag lyfta den här frågan och uppmärksamma arbetet med förökningen av genbankernas frösorter i fält.

För utan samarbete kommer vi få svårt att äta i framtiden.

Märta Gunnarsson, trädgårdsingenjör, ansvarig för frukt- och grönsaksodling på Resta Gård i Örsundsbro.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen