Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 21 november 2016

Öppna dörren – rädda livet på ett barn

Julen är barnens högtid sägs det. Då är det också extra viktigt att vuxna tar ett ansvar och ser barnen runt omkring oss – det kan rädda liv, skriver Agneta Bravélius, grundare av BRY.

För många barn är det här den allra bästa tiden på året. Med spänd förväntan öppnas lucka för lucka på kalendern och dagarna räknas fram till dopparedagen. Tyvärr är det många barn som närmar sig jullovet med fasa, de som lever i familjer med våld.

Stänger gärna dörren

Vi svenskar har lätt att fara i taket och knacka dörr när någon lämnat ludd kvar i tvättstugans torktumlare. Men när vi misstänker att grannens barn utsätts för misshandel stänger vi gärna tyst vår dörr och skyller på ”familjeangelägenhet”. När ingen bryr sig tvingas barnet stanna kvar i misären.

Jullovet är en extra känslig period för dessa barn.

Inte unik

Jag kommer aldrig att glömma Anna. Vid första anblicken var hon som vilken annan 20-årig tjej som helst, men tyvärr är hennes historia inte unik.

Båda hennes föräldrar var missbrukare. Hemmet hon växte upp i var som en drogcentral. Dag som natt ringde folk på dörren. Slagsmål var vardag i hennes liv. Alltför ofta fann hon mamman eller pappan påtänd och icke kontaktbar. Då blev hon ett extra lätt byte för den som ville utnyttja henne sexuellt.

agneta-bravelius
Agneta Bravélius, grundare av BRY – Barns Rättsskydd, tycker att det är viktigt att vuxna ser barn i sin omgivning för att fånga upp de som far illa.

Grannarna ringde polisen titt som tätt. Väl på plats tog de kanske med sig någon som fick nyktra till i fyllecell. Men de lämnade alltid Anna kvar.

Ibland kom socialtjänsten på besök. De ringde alltid för att förvarna. Mamman hann både städa och baka kaka. Socialtanterna tittade runt i lägenheten för att kontrollera städningen och sedan följde det obligatoriska fikat. Det pratades om väder och vind. De frågade aldrig Anna hur hon mådde eller hur det gick för henne i skolan.

Svårt i skolan

Anna blev ett lätt offer även för de som mobbade i skolan. Hon hade svårt att hänga med under lektionerna eftersom hon oroade sig för vad som väntade när hon kom hem.

Allt eftersom Anna berättade om sin barndom kunde jag inte låta bli att undra hur hon hade överlevt. Då berättade hon om Ingrid.

Alltid välkommen

De hade träffats på skolan. Ingrid jobbade på fritids. Hon såg Anna, utan att hon behövde säga så mycket. Ibland under rasterna fick Anna ett varmt leende och då och då sade hon några vänliga ord. Ingrid visade var hon bodde och berättade att Anna alltid var välkommen dit.

Ingrids hem var så annorlunda. Där fanns det alltid mat och där kunde hon känna sig trygg. Ibland fick hon till och med följa med på deras semesterresor. Med inlevelse berättade hon om första julaftonen som hon fick komma in i Ingrids hem.

Ny värld

Det var som att komma till en helt ny värld. Granen som glittrade, det fina julpyntet, kakorna, skratten och dofterna. Hon hade till och med fått med sig en liten julklapp hem!

Barn som upplever våld i hemmet finns i alla samhällsklasser och i alla kvarter. Många av dem är helt beroende av att någon utomstående ser dem. Denna ”någon” kan vara du.

Rädda livet

Det behövs inte mycket. Duka fram en extra tallrik vid middagsbordet, erbjud skjuts till träning eller låna ut sportutrustning. Kom ihåg att det är extra viktigt att ha en öppen dörr under jullovet. Du kan faktiskt rädda livet på ett barn.

Agneta Bravélius, grundare av BRY – Barns Rättsskydd och författare av boken ”När blodsbanden brister” utgiven under pseudonymen Hanna Svensson

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen