Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 19 april 2016

Så kan landsbygden gå i bräschen för ett hållbarare samhälle

Den dåliga infrastrukturen för cykel på landsbygden bidrar till bilberoendet. Om hela Sverige ska leva räcker det inte med mer bredband. Även de som bor utanför tätorterna måste få samma möjligheter att cykla som i städerna, skriver Lars Strömgren, Cykelfrämjandet.

Bild 1/3 FOTO: Hanna Mi Jakobsson/Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Det finns en allmän föreställning om att cyklingen ökar i Sverige. Men detta gäller bara i storstäderna. Under de senaste 20 åren har cykelresorna utanför städerna, där det tidigare cyklades mest, nästan halverats.

Vad beror då detta på?

”Är en udda fågel”

Alla som cyklar på landsbygden vet att man som cyklist är en udda fågel som tvingas ligga och nosa i vägrenen för att hålla sig undan den allt tyngre och tätare trafiken.

Infrastrukturen är eftersatt i hela landet, men allra värst är det på landsbygden. Det är alltså inte så konstigt att många som bor utanför tätorterna känner sig tveksamma till att cykla – inte minst tillsammans med sina barn.

Vad blir konsekvenserna av den minskade cyklingen?

Oslagbart för hälsan

Forskning visar att cyklingen är ett i det närmaste oslagbart sätt att förbättra hälsan. De som cyklar lever längre än de som inte cyklar och våra vanligaste välfärdssjukdomar är lägre i den cyklande gruppen.

Det är varken rättvist eller ekonomiskt hållbart att en grupp i samhället ska förvägras de möjligheter till vardagsmotion som en annan grupp har.

Vad måste göras?

Man kan kanske inte ersätta alla bilresor med cykeln. Men många. Hälften av alla resor är kortare än fem kilometer och många av dessa kan göras med cykel.

Öka säkerheten

Vi måste öka trafiksäkerheten på våra landsvägar. Det kan man göra genom att bygga om dem till så kallade bymiljövägar: Bilarna samsas i ett mittfält med breda vägrenar för gång och cykel.

Kollektivtrafik i kombination med cykel kan också bli ett alternativ till bilen för de som bor på landet. Då krävs en ordentlig, trafiksäker och trygg infrastruktur med bra parkeringsmöjligheter vid viktiga knutpunkter.

Möjligheterna skulle bli ännu större om cyklar tilläts på fler tåg.

Elcykeln är också en verklig utmanare till bilen. Med den kan du cykla längre och samtidigt få motion. Att det finns en elbilspremie men inte en elcykelpremie är därför vansinne.

Fick rabatt för cykel

Flera länder har prövat detta med stor framgång, bland annat Norge. Där fick Osloborna möjlighet att köpa en ny elcykel med 25 procents rabatt, upp till 5 000 kronor.

Med bra möjligheter till cykling kan landsbygden gå i bräschen för ett hållbarare samhälle. Att fler också kommer att må bättre och få en bättre ekonomi borde vara argument nog för att vi måste satsa på cykel i hela landet.

Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandets riksorganisation

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen