Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 28 februari 2017

Sveriges Småbrukare: Sälj inte ut vår svenska åkermark Bucht!

Regeringens plan för livsmedelsstrategin öppnar för en utförsäljning av svensk åkermark, det skriver Fredrik Wangsten och Marina Eriksson.

Bild 1/2
Bild 2/2

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht syftar i sitt svar på vår debattartikel att jordförvärvslagen är gammal (daterad 1979) och att den hämmar företagsutvecklingen på landsbygden.

Vi menar tvärtom, att vi ska tacka den gamla lagen för hur svensk landsbygd ser ut idag. Ett mångskiftande lapptäcke av små och stora gårdar som drivs av självägande bönder.

Vill ta bort gammal lag

Bolagsförbudslagen som regeringen nu vill ta bort är i själva verket över hundra år gammal. Den kom till efter att sågverksbolag hade lurat en stor del av de norrländska bönderna att sälja sin skog till kraftigt underpris.

En företeelse som brukar kallas för ”baggböleri”.

Montera inte ner

För att undvika modernt baggböleri bör vi snarare skärpa jordförvärvslagen – inte montera ner den.

Internationellt brukar man använda begreppet ”land grabbing” när stora bolag köper upp andra länders mark. Det är ett allvarligt problem på många håll i världen och ökar även i Europa.

Drabbat östra Europa

I takt med anpassningen till EUs och WTOs frihandelsavtal har speciellt länderna i östra Europa drabbats hårt.

Bördig jord och förhållandevis låga priser har gjort jordbruksmark till en mycket bra investering för banker, fonder och globala jordbruksbolag. I Rumänien, som är EUs sjätte största jordbruksnation, har markpriserna stigit med hela 25 gånger sedan 2002.

Lägger ned jordbruk

Tre Rumänska småjordbruk läggs ned varje timma! The Transnational Institute (TNI) beräknar att 30-40 procent av den Rumänska jordbruksmarken nu ägs av investerare.

Om regeringen får igenom sin plan att underlätta för ”extern kapitalförsörjning” så kan vi få en liknande utveckling här.

Har två syften

Jordförvärvslagen har två huvudsyften: Att förhindra bolag (juridiska personer) från att konkurrera ut bönder (fysiska personer) vid köp av gårdar, samt att gynna sysselsättning och boende i glesbygd.

Båda delarna behövs om vi ska uppnå livsmedelsstrategins mål om en ökad matproduktion och högre självförsörjningsgrad.

Sälj inte

Mer och bättre mat får vi självfallet genom att gynna våra svenska bönder. Inte genom att sälja ut jordbruksmarken till investerare.

Fredrik Wangsten och Marina Eriksson, Förbundet Sveriges Småbrukare

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen