Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 10 december 2015

Välj schysst, säker och smart julmat

Det är snart dags för julmat och då är det dags att tänka extra på matvalen du gör. Det skriver Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne, som uppmanar alla att handla svenskt inför julen.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Gnistrande ljus, doft av glögg, pepparkakor och kanel och julklappsletande ackompanjerat av stämningsfull musik. Det vittnar om att julen är på väg. För många är det dock julmaten som är det allra viktigaste och det som gör helgen till något alldeles extra.

Julskinka, prinskorv, köttbullar, rödkål, brunkål och Janssons frestelse trängs snart med ägg, sill, julost och vörtbröd på julborden hos de flesta svenskar. Vi lever i en priviligierad del av världen när det gäller tillgång till och variation av mat. Det privilegiet bör vi förvalta genom att göra schyssta, säkra och smarta val!

Gör schyssta val

Schyssta val handlar om att tänka på hur vi tar hand om våra djur och vår natur. Svenska grisar får exempelvis behålla sin knorr, vilket är en symbol för att de har det bra. I många andra länder knipsar man av svansen när grisarna föds, eftersom grisar biter på varandras svansar när de inte mår bra.

Vidare är Sverige det enda landet som har krav på att mjölkkorna ska gå ute på sommarbete. Dels mår djuren bra av att vara ute och beta och dels hjälper de betande djuren naturen genom att de håller landskapen öppna och bevarar den biologiska mångfalden.

Säkra val innebär att du ska kunna känna dig trygg med att maten du äter är säker och kontrollerad. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika till sina djur, vilket gör att risken för att få antibiotikarester eller antibiotikaresistenta bakterier i köttet är minimal när du väljer svenskt kött. Vidare har det aldrig hittats rester av tillsatta hormoner i svenskt kött. Svenska lantbrukare använder dessutom minst växtskyddsmedel i hela Europa.

Skapar hållbart samhälle

Smarta val handlar om ha ett långsiktigt tänkande. Svensk livsmedelsproduktion genererar arbetstillfällen och skatteintäkter, vilket är positivt för hela samhället. Lantbrukarna hjälper till att skapa ett hållbart samhälle genom att bruka och odla så att skog och mark hålls öppna, samt att landsbygden hålls levande genom att livsmedelsproduktionen skapar underlag för servicenäringar som exempelvis butiker, verkstäder och hantverkare på landet.

Ytterligare en dimension av smarta val, är att Sverige behöver ha kvar och till och med öka livsmedelsproduktionen om vi ska klara livsmedelsförsörjningen i takt med att befolkningen ökar och vid en eventuell krissituation. Livsmedelsverket varnar för att vår självförsörjningsgrad av livsmedel idag i princip är lika med noll, med tanke på att Sverige inte har några livsmedelslager.

Tillgången på livsmedel kan förändras snabbt och av oväntade anledningar. Nyligen ifrågasatte exempelvis åkeriföretagen i landet regeringens förslag om att stänga Öresundsbron och poängterade att Sverige idag är väldigt beroende av importen. En avstängning av bron skulle därför få stora konsekvenser för hela samhället.

Tryggar livsmedelsförsörjningen

När du väljer svensk mat gör du både ett smart val för din egen skull, samtidigt som du möjliggör att svensk livsmedelsproduktion finns kvar och kan trygga landets framtida livsmedelsförsörjning. När jag ska handla mat inför julhelgen, kommer jag självklart att välja produkter som har producerats av svenska lantbrukare.

Min förhoppning är att även du väljer att fira en schysst, säker och smart jul!

Marianne Andersson, ordförande för LRF Skåne

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen