Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
åsikt 19 januari 2016

”Vi måste tänka längre än dit tunnelbanan tar oss”

Varför är målet att konkurrera om dyra lägenheter i en stressig stadsmiljö? Det borde vara självklart att bo på landsbygden nu är det tvärtom, skriver Matilda Edvardsson.

FOTO: Privat

Platsens betydelse är en betydelse som verkar få större och större konsekvenser för de som inte faller in i normen genom att bo i ett storstadsområde. Jag tog nyligen studenten och har sedan dess fått många frågor om när det är dags att flytta till Stockholm eller Göteborg. Står du i bostadskö än? Nähe, men det är nog hög tid att börja göra det nu.

Nej tack, jag tänker inte ställa mig i någon bostadskö.

Urbana normen

För vad är det som är så konstigt med att vara 19 år, med framtidsvisioner, men utan visioner att låta den urbana normen bestämma var en ska bo? Jo, den synen passar inte riktigt in i dagens samhälles tillväxthetsande takt där staden antas vara motorn i ett land där vi förväntas jobba längre, konsumera mera och samtidigt hinna med flera fritidsintressen.

Att välja att bo i gles- eller landsbygdsområden har blivit ett ställningstagande som får människor att höja på ögonbrynen. Rimligare vore det ju egentligen om människor höjde på ögonbrynen över valet att konkurrera hårt med andra och betala många tusenlappar för få kvadratmeter i en stressig stadsmiljö.

Skillnader i resultat

Det är ju idag inte enkelt att göra ställningstagande att inte följa urbaniseringens spår. Utbildningarna, jobben och samhällsservicen är inte likvärdiga över hela Sverige och kommer troligtvis aldrig bli det av naturliga regionala skäl.

Men när skolorna har avsevärda resultatskillnader, när statliga jobb centraliseras och när vårdcentralerna hamnar väldigt långt från delar av befolkningen, ja då undrar jag om inte politiken kunde ha gjort mer. Vi har till exempel ett skatteutjämningssystem som borde reformeras för att faktiskt uppnå sitt egna syfte.

”Tänk längre än tunnelbanan”

Därutöver skulle vi också kunna följa Danmarks exempel, som valt att decentralisera 10 procent av alla statliga jobb eller varför inte förstatliga skolan för att kunna garantera en jämlik utbildning oberoende om du bor i en Stockholmsförort eller i Munkfors.

Det finns gott om förslag, det gäller bara att beslutsfattare vågar blicka bort från den urbana normen som hindrar oss från att tänka längre bort än dit tunnelbanan tar oss.

Matilda Edvardsson, språkrör Grön Ungdom Värmland

Fakta: Studerar genusvetenskap

Ålder: 19 år
Yrke: Studerar Genusvetenskap A
Bostadsort: Gräsmark och Karlstad
Aktuell: Språkrör Grön Ungdom Värmland

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen