Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 18 februari 2016

Gamla lampskärmar blir mysig taklampa

En personlig och garanterat mysig lampa för dig som gillar återbruk och retroinredning, så här gör du!

Bild 1/2
Bild 2/2

Du behöver: 

 • lampskärmar, gärna avsedda för att hänga
 • lamphållare med sladd
 • takkåpa (med utrymme för flera sladdar)
 • Så här gör du:

  1. Försök att hitta lampskärmar på loppis som passar. Om du gillar att sy kan du såklart sy fast nytt tyg på skärmarna, men det är ganska tidskrävande och pilligt. För att klä om den här typen av lampskärmar lindar du nämligen bomullsband runt stommen, spänner och nålar fast tyget och syr, sektion för sektion. Sedan klipper du precis utanför stygnen och limmar kanterna och avslutar med att limma på dekorationsband för att dölja sömmarna. Jag sydde om tre av lamporna på bilden och tyvärr bestämde jag mig också för att ha mönstrat fodertyg, det blev jättefint, men är också dubbelt jobb då detta också ska spännas, nålas och sys.

  2. När du har alla lampskärmar du behöver trär du in en lamphållare med sladd i varje lampa. Använd lite ståltråd för att de ska hållas på plats om det är skärmar som inte är avsedda att hänga.

  3. Det kan vara klurigt att hitta en takkåpa som fungerar för så många sladdar. Jag har använt en stor, mjuk takkåpa som jag stansat hål i för sladdarna. Lamporna har kopplats ihop med sockerbitar så att de avslutas med en sladd som kopplas in i taket. Ta hjälp av en elektriker eller lampbutik om du inte själv vet hur man gör.

  4. Tänd och mys!

  Du kan också fixa mattan, hyllan och förvaringslådorna från den här bilden. Många har frågat om tapeten på de hemfixade skjutdörrarna i bakgrunden, den kommer från Rebelwalls.


  Foto: Satu Valkama

  Gilla Fixat på Facebook så får du fler tips som det här i ditt flöde.


  Följ oss gärna på Instagram!

  LÄS MER FRÅN FIXAT

  Till toppen