Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 29 oktober 2018

”Alla ska känna igen sin vardag i SVT:s utbud”

Terese Bengard har rätt i att det finns områden där mediebevakningen är bristfällig och att det är en fara för samhället. Men just nu är mellan två och tre inslag i Rapport från lokala redaktioner – varje dag. Det skriver SVT:s programchef Christina Ågren i en replik till Bengards krönika.

 När SVT:s programchef Christina Ågren anställdes på SVT var det som reporter i Östersund. För henne är det ”självklart att hela landet ska vara representerat i SVT:s nyhetsutbud.”
När SVT:s programchef Christina Ågren anställdes på SVT var det som reporter i Östersund. För henne är det ”självklart att hela landet ska vara representerat i SVT:s nyhetsutbud.” FOTO: SVT/IBL

Terese Bengard ger i sin krönika uttryck för att public service ytterligare bör förbättra sin bevakning av landet. Som programchef för SVT:s lokala nyheter och minoriteter kan jag inte annat än att bli glad för engagemanget. För mig är det självklart att hela landet ska vara representerat i SVT:s nyhetsutbud.

Det finns tydligt beskrivet i vårt uppdrag, det genomsyrar våra arbetssätt och prioriteringar och tack vare teknikutvecklingen har vi nu större möjligheter än någonsin.

Läs också: SR svarar på Terese Bengards krönika

När jag anställdes på SVT för snart 30 år sedan var det som reporter i just Östersund. Mitt bevakningsområde var Jämtland och Härjedalen, jag var enda reportern på redaktionen.

Tillsammans med en fotograf och en ljudtekniker arbetade jag för Mittnytt, som sände femton minuter måndag till torsdag och trettio minuter på fredagarna från detta stora område. Idag bevakas området av fyra lokala program: SVT Västernorrland, SVT Jämtland, SVT Dalarna och SVT Gävleborg.

Läs också: Lokalpressen levererar: Landets roligaste tidningsrubriker!

Våra lokala nyhetsredaktioner sänder alla veckans dagar utom lördagar, från tidig morgon till sen kväll, och finns tillgängliga online. Det är en enorm utbudsökning som skett.

SVT:s redaktion i Östersund, idag med tio journalister, är en av våra 34 lokala redaktioner.

Förutom att de sköter sitt dagliga nyhetsuppdrag för Jämtland/Härjedalen sände Uppdrag Granskning i oktober ett stort reportage om konflikten mellan rennäringen och staten. Reportaget gjordes av Östersundsbaserade teamet Sara Leijman och fotograf Björn Bengtsson Schäfer.

Reportaget följdes upp i Rapport och i flera av de lokala sändningarna samt online.

Det är ett i raden av exempel på hur vi konsekvent jobbar med att låta viktiga lokala frågor ta plats i det nationella nyhetsutbudet.

Läs också: Komikern Christer gör succé med superlokal reklam – kolla klippen

Vår ambition är att ytterligare öka det lokala avtrycket nationellt. Vi målsätter, mäter och följer upp. Just nu är mellan två och tre inslag i Rapport från lokala redaktioner. Varje dag. Sverige Idag och Landet runt är rikstäckande program som enbart består av lokalt material.

Terese Bengard har rätt i att det finns områden där mediebevakningen är bristfällig och att det är en fara för samhället och demokratin i stort. Problemet finns såväl i glesbygd som i storstadsområden och i grupper som upplever ett utanförskap oaktat geografi. Vi måste hela tiden sträva efter att ge plats för fler frågeställningar, utmaningar, möjligheter och initiativ från hela landet. Tillsammans med vår publik.

Det är en fråga som jag personligen känner stort ansvar för och som också är högt prioriterad för SVT.

Alla som bor i Sverige ska känna igen sin vardag i SVT:s utbud.

Debattör: Christina Ågren, programchef SVT Lokala Nyheter och Minoriteter

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Läs också: Debatt: ”Vad får vi lantisar för skattepengarna?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen