Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 27 januari 2017

"Angreppet på landsbygden är elakt och orättvist"

Kjell A Nordströms resonemang om att landsbygden är skräpytor är gravt missvisande och elakt. Det skriver riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).

Bild 1/2
Bild 2/2

Landsbygden är ett tillhåll för alkoholister och människor som hamnat på efterkälken, saknar universitet och har ingen ekonomisk aktivitet. Det är kort och gott ”skräpytor”.

Det var det beskedet som uppburne ekonomen Kjell A Nordström levererade när han här om dagen klättrade ner från sitt storstadscentrerade elfenbenstorn för att berätta om verkligheten för oss som är oförmögna att förstå vilken misär vi lever i för oss lantisar.

”Grovt nedlåtande”

Uttalandet är grovt nedlåtande och jag har oerhört svårt att se att påståenden av den sorten hade tillåtits passera om det riktats mot andra än oss lantisar – vi som inte har förstånd att ta oss samman och flytta till storstaden.

Till att börja med har så väl Värmland som Gotland – län som Nordström specifikt pekade på – i allra högsta grad universitet för den som vill studera. Det må vara att det inte är den sortens glassiga universitet som Kjell A Nordström uppskattar, men likväl är det universitet. Detsamma gäller för ”skräpytan” där jag själv bor, Västerbotten, som har ett utmärkt universitet i Umeå och även ett i Skellefteå.

Håller tillväxttakt

Påståendet om avsaknaden av ekonomisk aktivitet kan man också ställa sig frågande till. Enligt Statistiska Centralbyråns statistikdatabas så har BRP per capita – alltså hur stort värde produktion och varor har per person – ökat i rask takt i en lång rad landsbygdslän. Inte minst i Norrbotten och Västerbotten som faktiskt har en snabbare ökningstakt än Stockholm.

De utpekade ”skräpytorna” Gotland och Värmland håller ungefär samma tillväxttakt i BRP per capita som Stockholm.

”Ett lågvattenmärke”

Och det tycks inte bero på att de aktuella länen förlorar befolkning, eftersom Norrbotten är det enda län som tappat i befolkning.

Jag tycker att Nordströms angrepp är ett lågvattenmärke och grovt missvisande. Givetvis är jag är inte dummare än att jag förstår att syftet inte är att belysa verkligheten utan istället att skaffa uppmärksamhet för sin egen person och sitt eget varumärke.

Vill öka synlighet

Det är fullt begripligt att han vill öka sin synlighet – men borde gå att uppnå utan att göra det på bekostnad av andra människor.

Det är bara elakt och orättvist.

Helena Lindahl, riksdagsledamot och näringspolitik talesperson för Centerpartiet, boende i ”skräpytan” Västerbotten

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen