Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 24 augusti 2016

"Anta utmaningen: Se till att barnen får svensk mat i skolan"

Svensk skolmat är en fantastisk förmån. Men i många fall får eleverna importerad mat som inte följer svenska lagar. Det är dags att ändra på det, skriver lantbrukaren Anette Gustawson.

FOTO: Jacob Gustawson

Då var skolorna runt om i landet igång igen och i och med detta får våra barn och ungdomar gratis skollunch varje dag. Det är jag otroligt tacksam för.

Uppfyller inte lagar

Fast i många av våra kommuner serveras det fortfarande mat som inte uppfyller våra inhemska lagar på hur det ska produceras. Det gör att för varje tallrik som det serveras importerad mat på så bidrar det med en klimat-och miljöpåverkan i en annan del av världen.

Det bidrar även till att djur har blivit uppfödda på ett sätt som, om det var jag som hade fött upp det skulle ha blivit polisanmäld för, då det är ett brott mot den svenska djurskyddslagen.

Kommunens beslut

I Finland har det tagits ett nationellt beslut om att maten som upphandlas skall uppfylla de inhemska lagarna. Sverige låter fortfarande sådana beslut ligga på kommunens politiker och tjänstemän.

Det här är en fråga som går att kringgås då vi har många olika krav som de ansvariga för upphandlingarna har möjlighet att ställa.

Krävs engagerade politiker

Men för att kunna ställa dessa krav krävs engagerade politiker och tjänstemän. Och att följa svenska djurskyddslagen borde vara det lägsta kravet för anställning eller drivkraft.

För klarar Sveriges bönder av att följa politikers uppsatta lagar på själva produktionen, så ska ta mig tusan detta följas hela vägen till magen.

Fick särkost

Jag som förälder är otroligt på i denna fråga. I tre års tid har äldsta sonen fått svensk mat som särkost på sin högstadieskola. Nu har han börjat gymnasiet och där serveras mestadels närproducerat. Jag ska kolla med deras kök var det resterande kommer ifrån.

Den yngsta sonen börjar sjuan på en friskola. De har redan fått frågan av mig om det är svenskproducerat på menyn. ”Naturligtvis”, svarar de, ”mestadels”.

Jag måste kolla lite bättre vad detta innebär.

Långsam debatt

Man måste våga i denna fråga. Jag är glad över att debatten är igång men det går på tok för långsamt.

Under tiden som alla kommuner ska lära sig upphandla rätt går gård efter gård i graven. Den biologiska mångfalden, det vill säga bland annat humlor och bin som är en förutsättning för fortsatt liv, hotas.

Svenskt kött som produceras med minimalt av antibiotika minskar, vegetabilier som får allt hårdare svenska lagar att följa slutas odlas och istället importeras det från länder som ligger långt efter de svenska lagarna för livsmedelsproduktion och djurhållning.

Utmanar föräldrar

Vi slår oss på bröstet och säger att vi är världsbäst, snart har vi inget kvar.

Så nu utmanar jag alla föräldrar att göra som mig: Våga ställa din kommun mot väggen.

Jag menar: Hur svårt kan det va?

Anette Gustawson, mjölkproducent i Norrtälje

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen