Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 17 januari 2017

Byborna räddade sitt bibliotek! Hurra! Eller?

När kommunen lade ner biblioteket grep byborna in och räddade det. En situation som känns igen på landsbygden och gör Hällpetters Maria Bergström förbannad, skriver hon.

FOTO: Katarina Jansson/Mostphotos

Byn räddade sin skola. Byborna tog över busslinjen, macken, butiken… Rubrikerna fladdrar förbi.

Det är ingen ände på vad livskraftiga glesbygdsbor kan klara av samtidigt som politikerna gnuggar händerna åt sina besparingar.

Behövde spara pengar

Nu häromdagen berättade SVT att ideella krafter i Sundborn utanför Falun startar eget bibliotek. Kommunen behövde nämligen spara pengar och valde då att vid årsskiftet lägga ner det offentliga biblioteket.

Byborna är entusiastiska och fulla av förtröstan. ”Vi kommer att ha gott om böcker, vi får av människor som skänker böcker de vill dela med sig av och vi kommer också se till att vi fortlöpande kan köpa in nya intressanta böcker”, säger en av eldsjälarna men medger samtidigt att de inte riktigt vet hur de ska ha råd med vare sig det eller att värma upp lokalen.

Vill hitta sponsor

De ska tydligen försöka hitta en sponsor. Hur vore det med kommunen? Vore det inte klädsamt att de lämnade kvar böckerna från sitt nedlagda bibliotek?

I grannbyn Enviken har man nyligen räddat sin fritidsgård. Där var det PRO som grep in och avgjorde frågan genom att ställa upp och bemanna gården när kommunen inte hade råd.

”Helt uppåt väggarna”

Jag blir så förbannad.

Förstå mig nu rätt, jag gläds och är stolt över glesbygdens folk. Här finns så mycket kampvilja och så många goda krafter. Men ur ett skattebetalarperspektiv är det här helt uppåt väggarna.

Och det händer hela tiden. I hela landet.

Sparar i glesbygden

Boende på landsbygd betalar lika mycket i skatt som människor i tätort men får väldigt lite tillbaka. Tvärtom, ska det sparas så är det i glesbygden man drar in.

Väljarunderlaget är så litet så det kan kvitta om man förlorar några tusen röster på vischan. Låt dem gnälla, de löser det säkert med ideella krafter verkar man tänka från politiskt håll. Och det gör vi tydligen väldigt ofta.

Svikna av systemet

Samtidigt växer misstron mot politiker från dessa människor som känner sig svikna och övergivna av systemet.

”Service är inget som man ska förvänta sig att andra ska skapa. Det får man skapa själv”, säger man i byn Gräsmyr i Nordmaling där byborna räddade sin skola och nu får sköta isbana och annat själva. ”Barnen behöver isbanan så då får vi fixa det.”

Nya spelregler

Något har förändrats i det här landet, spelreglerna har bytts ut.

Ända sedan Gustav Vasas dagar har vi haft ett kontrakt med statsmakten. Dealen har varit att vi ger de styrande en del av vår inkomst mot att de sörjer för att vi får ett visst skydd och service.

Försvar mot inkräktare

På Vasas tid handlade det mest om försvar mot inkräktare och har med tiden kommit att omfatta skola, sjukvård, infrastruktur, välfärd och annat.

Vad som har hänt är att vi fortsatt att hålla vår del. Vi fortsätter att betala medan busslinjerna dras in, telefonlinjer försvinner, vårdcentraler, skolor och bibliotek läggs ner.

Det senaste är att BB-avdelningar stängs och vi istället skall gå på kurs i bilförlossning.

Lämnat walk over

Statsmakten har lämnat walk over medan vi på landsbygden står kvar och får klara oss själva.

Så nu ska jag ta och samla ihop en kasse med böcker och åka till Sundborns nya bibliotek.

Hällpetters Maria Bergström, Svabensverk, skribent och landsbygdskämpe

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen