Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 15 november 2016

Centerpartiet: Regeringen sätter landsbygden på undantag med nytt bredbandsbeslut

En bra internetuppkoppling är en nyckelfråga för hela Sverige. Men i och med regeringens senaste beslut i frågan sätts landsbygden på undantag, skriver Centerpartiets Anders Åkesson.

FOTO: Pressbild/Mostphotos

Tillgång till en bra och stabil internetuppkoppling är en nyckelfråga för att hushåll, företag och offentliga verksamheter i hela Sverige ska fungera på ett bra sätt och för att stoppa klyvningen av landet.

Utan bredband stannar Sverige.

Inte en lyxvara

Tyvärr är det redan i dagsläget så att delar av landet saknar bredband med en hög kapacitet, trots att man bör betrakta det som en absolut nödvändighet, inte en lyxvara. Det är därför Centerpartiet kallar bredband för ”det femte transportslaget”.

Avsaknaden av bra uppkoppling för bredband och mobiltelefoni har länge varit ett problem och ju mer utvecklingen går framåt och samhället digitaliseras, desto större blir problemet.

Tappar möjligheter

De människor som ställs utanför tappar fler och fler möjligheter till grundläggande tjänster.

Man kan exemplifiera med småföretagaren som behöver kunna ta betalt, kommunicera med leverantörer och marknadsföra sin verksamhet. Eller för den delen anställda och äldre på äldreboendet som är beroende av att det uppkopplade trygghetslarmet fungerar.

Det krävs också för att ge folk tillgång till utbildning och kultur.

Ville skapa bra uppkopplingar

Det var därför Centerpartiet och Alliansregeringen beslutade att det befintliga 700 mhz-bandet, som tidigare använts för marksänd tv, skulle användas för bredband och mobiltelefoni. Då skulle relativt små åtgärder snabbt skapa tillgång till bra uppkopplingar även i områden som i dag står helt utan tillgång till bredband.

Meningen var att den processen skulle ha dragit igång här om veckan men fem i tolv så avblåstes det av regeringen Löfven.

Kan användas för kris

Anledningen är att man vill se över om 700 mhz-bandet delvis ska användas för kriskommunikation istället. Med det förändrade säkerhetsläget som i dagsläget råder så har jag förståelse för att man vill titta på den möjligheten.

Med det sagt finns det fortfarande skäl att vara kritisk till så väl den korta framförhållningen och det faktum att regeringen helt saknar en plan för hur bredbandsutbyggnaden ska ske.

Eftersatt fråga

Redan innan beslutet var bredbandsfrågan eftersatt efter en längre tids ointresse från tidigare ansvarig minister, Mehmet Kaplan (MP). Tyvärr förvärras det problemet avsevärt när Kaplans efterträdare Peter Eriksson (MP) väljer att dra i handbromsen i sista stund.

Min uppfattning är att beslutet att stoppa utrullningen av bredband via 700 mhz-bandet borde kompenserats med en massiv satsning på den nya generationens trådlösa infrastrukturlösningar för bredband.

Det hade gått att göra snabbt och kostnadseffektivt.

Sätts på undantag

Regeringen har så här långt inte visat någon som helst ambition att överbrygga de problem man skapat med sitt senaste beslut.

Tyvärr är det människorna på landsbygden som sätts på undantag och tvingas vänta på möjligheten att fullt ut få samma möjligheter som andra människor.

Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson, Centerpartiet

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen