Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 5 december 2016

Dags att vakna! Nu har regeringen glömt bort landsbygden – igen

Nyligen presenterade regeringen sin forskningsproposition. Men landsbygden tycks de ha glömt bort ännu en gång, skriver Urban Laurin.

FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Privat

Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. I forskningspropositionen som regeringen presenterat görs en betoning på att ”utbildning, forskning och innovation ska stå i människornas tjänst.”

Inte bara för forskarna

Forskning är således inte bara till för forskarna. Samverkan är lika viktigt som forskningens kvalitet, men samverkan med landsbygden saknas.

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterade tankarna om livsmedelsstrategin slog han fast att det skulle bli en stark betoning på tillämpad forskning i den kommande proppen. Så blev det också.

Dock tycks Bucht ha sovit när proppen skrevs.

Skrivs om smarta städer

Det skrivs mycket om smarta städer, men tankar om en smart och innovativ landsbygd saknas. Det enda som står om landsbygden är att på landsbygden kan förutsättningarna för företagande vara svårare på grund av glesheten.

Regeringen menar att urbana områdena har fördelar. Därför bör det offentliga ”hjälpa” landsbygden.

Landsbygdens möjligheter för innovativ utveckling har tydligen ingen tänkt på.

Nämns inte

Det står mycket om industrier. Fordonsindustrin har ett eget avsnitt. Turismen, som många kallar för vår nya basnäring, nämns inte med ett ord.

Raderna om jordbruksforskning handlar mest om hållbarhet, liksom det lilla som skrivs om livsmedel. EU:s motsvarighet Horisont 2020 betonar livsmedelstrygghet, men vikten av att vi kan producera vår egen mat finns inte med i den svenska varianten.

Prioriterade områden

Prioriterade områden av global och nationell relevans för forskning är klimat och miljö, hälsa samt en ökad digitalisering. Att landsbygden är en förutsättning för hållbart klimat och miljö, inte minst för den smarta staden, nämns inte.

Att landsbygden är en resurs för ett modernt hälsoarbete nämns inte. Att digitaliseringen kan revolutionera livet och företagandet på landsbygden nämns inte. Och så fortsätter det område efter område.

Lyfts inte fram

Landsbygden lyfts inte fram som en offensiv och innovativ kraft.

Nu är det inte bara landsbygdsministern som tycks ha sovit. Det viktigaste för att påverka en proposition är att svara på den remiss regeringen bjuder in till.

Saknar aktörer

Där har SLU och KSLA gjort ett gediget arbete, men i övrigt är det tomt.

Varför har LRF, Visita, Hela Sverige ska leva, Norrlandsförbundet och andra aktörer som arbetar för en hållbar landsbygd varit tysta? En innovativ landsbygd kräver offensiva aktörer. Saknar vi sådana?

Urban Laurin, fil.dr, Froghult Västergård

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen