Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 28 juli 2016

Därför är Pokémon Go orättvist för alla på landsbygden

Den som spelar det populära mobilspelet Pokémon Go i en stad har större chans att lyckas än den som bor på landsbygden. Det här visar på flera uppenbara problem, skriver Robin Kaas.

FOTO: Stefan Rylander

Svenska Kyrkan, Missionskyrkan, och sen Svenska Kyrkan igen. Mina kvällspromenader med hunden har blivit längre, och promenaderna har i stort blivit fler. Anledningen heter Pokémon Go.

Det kan tyckas banalt för den oinvigde men spelet har slagit genom med full kraft. Det hade något tiotusental spelare bara i Sverige redan innan appen formellt hade släppts här – en av dem är undertecknad.

Älskar spelet

Jag har ett djupt rotat förhållande till spelserien ända sedan de första spelen släpptes i Sverige 1999 och jag älskar den senaste appbaserade installationen.

Med det sagt är det enkelt att känna bitterhet inför fenomenet.

Måste besöka Pokéstops

Problemet med Pokémon Go grundas på den kvällspromenad jag beskrev i början. För att samla nödvändiga föremål för spelet måste spelaren besöka så kallade Pokéstops och dessa är belägna vid kyrkor, monument, offentliga byggnader och liknande platser.

På min hemort har vi två Pokéstops, alltså kyrkorna, och därför har jag besökt dem fler gånger de senaste två veckorna än jag gjorde under hela konfirmationsundervisningen.

I städer, däremot, kryllar det av Pokéstops. Spelet blir således betydligt lättare att spela för de som råkar bo i en stad snarare än på en mindre ort eller på landsbygden.

Existerande orättvisa

Ett bekymmer med spelet är att det inte tar hänsyn till var spelaren bor någonstans – oavsett om det handlar om Roasjö, Västra Götaland eller mitt i centrala Stockholm – men det påverkar i allra högsta grad spelarens framgång i spelet.

Pokémon Go belyser en inneboende orättvisa som existerar i samhället.

Ett klassystem

Jag beskrev det hela, mest ironiskt, som ett klassystem där spelare i tätorter åtnjuter privilegium som andra inte har. Men skämt åsido är spelet bara symptomatiskt på ett större bekymmer: Att glesbygden successivt avbefolkas och städerna växer.

Det gör det mindre attraktivt för många att spela Pokémon Go ute på landsbygden, vilket är ett litet problem, men det gör också att det är mindre attraktivt att bo på landsbygden, det är än värre.

Robin Kaas, presumtiv Pokémonmästare, gymnasielärare och samhällsdebattör

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen