Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 4 juli 2016

Därför måste kraven på offentlig mat höjas

Det räcker inte med bra råvaror. Skolor, sjukhus och äldreboenden måste börja ställa krav på hur maten tillagas. Det kan vi alla vinna på, skriver Joakim Nilsson, VD för Fazer Food Services.

FOTO: Mostphotos/Pressbild

Idag serveras tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. En stor del är bra och lagas av duktiga och engagerade människor. Trots detta hör vi ofta om dåliga exempel på mat i offentlig sektor.

Vi hör om undermålig sjukhusmat som inte äts upp av patienter och äldre och våra barn hoppar över lunchen för att de tycker skolmaten är trist.

Mat upplevs olika

Trots att det görs väldigt mycket bra i de offentliga köken så händer det att väl tillagad mat inte blir vad den var när den väl serveras. Mat som är tillagad i samma kök och levererad på samma sätt kan upplevas helt olika beroende på sammanhang. Och den tydliga skillnaden är ofta hur den serveras.

I offentliga upphandlingar av måltider ställs idag höga krav på råvarorna. En undersökning som vi genomförde 2014 visade att de viktigaste kriterierna vid upphandling av måltider är ekologiskt (38 procent), pris (30 procent) och närproducerat (25 procent).

Samtidigt har Livsmedelsverket tagit fram Måltidsmodellen som visar att en bra måltid handlar om mer än maten på tallriken.

Viktiga delar

Modellen består av sex delar som alla är lika viktiga för att vi ska må bra av maten och känna matglädje. Tre av sex delar är idag återkommande och mätbara krav i upphandlingar: Att måltiden ska vara säker, näringsriktig och hållbar. Men de resterande tre delarna god, integrerad och trivsam, glöms bort. Hur kommer det sig?

Ekologiska och ansvarsfullt inköpta råvaror är viktiga ingredienser i en bra måltid. Men det räcker inte!

Världens bästa mat som serveras på ett dåligt sätt blir inte världens bästa mat. Därför måste vi höja ambitionen och börja ställa krav, inte bara på inköp och tillagning utan även på servering. För om detta brister så att elever, patienter och sjuka i slutänden ändå inte äter, då är alla krav förgäves.

Utmaning att upphandla

Det är en utmaning att upphandla offentlig mat. Budgeten är ofta begränsad och det finns många faktorer att ta hänsyn till. Men det är värt att betala för omsorg om måltidsupplevelsen då en patient som tillgodoser sig bra mat kan uppleva högre livskvalitet och snabbare tillfrisknande.

Jag är övertygad om att det blir en samhällsekonomisk vinst att säkra hela måltidsupplevelsen. Här behövs mer forskning om vilken betydelse måltidsmiljön har för hur mycket till exempel patienten äter och hur det påverkar rehabiliteringen.

Vi som måltidsleverantör tar ansvar för inköp, tillagning och leverans. Men när det gäller måltider i offentlig sektor så möter vi sällan gästen vid servering. Därför måste skolan, sjukhuset och äldrevården ta över stafettpinnen och säkra miljön och upplevelsen på plats.

Rätt till god mat

Alla som äter på våra sjukhus, äldreboenden och skolor har rätt till god mat av bra kvalitet i en trivsam miljö, varje dag. För att skapa offentliga måltidsupplevelser av hög kvalitet krävs samarbete, krav och uppföljning.

Politiker och upphandlare måste ta ansvar för att se till att upplevelsen blir ett lika självklart krav i upphandlingar som andelen ekologiskt för att vi tillsammans ska kunna garantera måltidsupplevelser av hög kvalitet.

För med bra mat kan vi korta vårdtiderna, ge energi till våra skolbarn och glädje till våra äldre.

 Joakim Nilsson, VD för Fazer Food Services

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen