Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 6 september 2016

"Därför ska du äta nötkött med ett mycket gott samvete"

Varför anklagas kossorna för att vara klimatbovar? Det är dags att titta närmare på våra andra vanor innan vi angriper idisslarna, skriver Sven Svederberg.

Bild 1/2 FOTO: Privat/Mostphotos
Bild 2/2

Jag har med stigande förvåning hört angreppen på våra kor/idisslare. Kor som rapar och fjärtar klimatgaser som koldioxid och metan. Precis som om idisslare vore människans uppfinning.

Sanningen är att på jorden har det funnits stora hjordar av idisslare som med visshet varit flera än nu utan att jorden gått under.

Bryts ner

Metan marknadsförs som en 20 till 34 gånger värre klimatgas än koldioxid. Men metan bryts ju ner i atmosfären vilket inte koldioxid gör. Gör man dessutom biogas av spillningen försvinner en stor del av metanutsläppen.

Jag ska försöka göra det pedagogiskt genom att jämföra koldioxid med kilo nötkött:

Motsvarar 75 kilo

Köttkritikerna räknar med att ett kilo nötkött bidrar till 26 kilo koldioxid (kyckling 3 kilo koldioxid). Enligt Svenskt kött konsumerar varje svensk 26 kilo nötkött per år.

En personbil som körs 1 500 mil per år eller en flygresa fram och tillbaka till Thailand motsvarar cirka 75 kilo nötkött. Svenskarnas genomsnittliga flygresor per år bidrar med ett utsläpp som motsvarar 26 kilo nötkött.

Varje svensks årliga koldioxidutsläpp motsvarar cirka 200 kilo nötkött.

Binder koldioxid

En åker som odlas, plöjs och harvas frigör koldioxid. En åker som ligger som vall och betas av djur binder koldioxid.

Varje år binder ett hektar vall i marken motsvarande knappt 100 kilo nötkött. Om gräset står kvar utan att betas av djur upptas koldioxid under växtperioden men när gräset vissnar frigörs samma mängd koldioxid och metan precis som när en ko går och betar.

Lämpar sig för köttproduktion

Det finns i Sverige stora arealer som inte lämpar sig för odling men som lämpar sig bra för köttproduktion. Kött som produceras på vallar som inte plöjs ger inget nettotillskott av klimatgaser alls och vallar som plöjs med några års mellanrum bidrar med ett mindre tillskott.

En ko som äter gräs producerar dessutom kött och mjölk som är rika på omega-3. En omega-3-rik kost anses vara bra för hälsan.

Gå från miljöbov

Det finns skäl att med mycket gott samvete fortsätta att äta nötkött. Men haka gärna på trenden att äta kött från betande djur. Däremot kan det av medicinska finnas skäl att haka på trenden att äta nötkött något mer sällan.

Så varför inte köpa kött från djur som är producerat på bete nästa gång du handlar. Då förvandlas plötsligt från miljöbov till miljövän. Var ska vi annars få det öppna landskapet ifrån?

Sven Svederberg, pensionerad läkare med en bakgrund inom jordbruk, Landskrona och Ven

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen