Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 juni 2017

Därför ska vi låta kommunerna bestämma om strandskyddet

Om landet ska växa är det dags att låta kommunerna bestämma om strandskyddet. Det skriver Sten Bergheden (M).

 Det är dags att låta kommunerna få ett större ansvar för strandskyddet, skriver Sten Bergheden (M).
Det är dags att låta kommunerna få ett större ansvar för strandskyddet, skriver Sten Bergheden (M). FOTO: Annelie Bergheden/Mostphotos

Inför sommaren är det många privatpersoner, markägare, kommuner och byggfirmor som önskar att bygga bostäder i attraktiva vattennära områden. Utrymmet för fler bostäder finns, men strandskyddsreglerna och länsstyrelsernas byråkrati sätter käppar i hjulet.

Läs också: Snart kan det bli lättare att bygga vid vatten

Handlar om överlevnad

En avgörande fråga för många halvstora och mindre kommuners överlevnad handlar om strandskyddet och dess tillämpning. Ett minskat strandskydd skulle göra det lättare att bygga och bo utmed våra vatten och det skapar jobb och tillväxt i Sverige.

Strandskyddet har funnits sedan början av 1950-talet och har som syfte att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växter.

Nästan omöjligt

Men strandskyddet har också gjort det nästan omöjligt för kommuner och fastighetsägare att kunna bygga hus utmed våra sjöar och vattendrag. Detta trots att Sverige har 38 600 mil kust och stränder samtidigt som vi är ett av Europas mest glesbefolkade länder.

Dagens byråkratiska och gamla regler för strandskyddet hämmar utvecklingsmöjligheterna för många av våra kommuner som har stora vattenområden men en minskande befolkningsutveckling.

Läs också: Nytt landsbygdsgrepp! Mikael och Anneli erbjuder lyxliv bakom muren

Vill bo vattennära

Vi vet att många vill ha ett boende nära vattnet eftersom det ger en ökad trivsel och livskvalitet. Läget påverkar ofta bankernas vilja att låna ut pengar till nybyggnation i mindre kommuner.

Med enklare regler skulle fler privatpersoner och byggherrar vilja bygga i vattennära områden.

Låt kommunerna bestämma

Vi moderater vill stärka kommunernas beslutanderätt i strandskyddsärenden på länsstyrelsens bekostnad. Ett större ansvar för kommunerna i strandskyddsfrågor minskar byråkratin, ökar kommunernas och invånarnas inflytande, sänker kostnaderna samtidigt som ärendena kan hanteras snabbare och effektivare än idag.

Vi vill minska strandskyddet och utöka möjligheterna att göra undantag från strandskyddsbestämmelserna. Detta skulle gynna landsbygden samt skapa tillväxt, byggnation och jobb i landsbygdskommunerna.

Läs också: 11 svar från ministern om landsbygdens framtid

Arbetar för att underlätta

I våra arbetsgrupper arbetar vi just nu för att ta fram ännu fler och skarpare förslag på att underlätta byggnation och hur vi kan förändra och förenkla strandskyddsreglerna.

Vår utgångspunkt är att hela Sverige ska kunna växa och leva.

Debattör: Sten Bergheden (M), landsbygdspolitisk talesperson

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen