Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 augusti 2018

Debatt: ”Bra vägar håller ihop Sverige”

Det ska vara möjligt att bo, leva, och verka i alla delar av landet. Därför vill socialdemokraterna satsa en halv miljard per år på vägunderhåll på landsbygden, skriver debattörerna Kalle Olsson (S) och Anna-Caren Sätherberg (S).

Bild 1/3 FOTO: Göran Åhrén
Bild 2/3 FOTO: Pressbild
Bild 3/3 FOTO: Pressbild

En förutsättning för att hela landet ska leva är att det även på landsbygden finns vägar i gott skick som människor kan färdas och transportera gods på. Den S-ledda regeringen har därför gjort stora insatser för att förbättra vägunderhållet på landsbygden.

Socialdemokraterna går till val på ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Därför vill vi nästa mandatperiod öka medlen till underhåll av vägar på landsbygden med 500 miljoner årligen.

Läs också: Så vill partierna förbättra villkoren på landsbygden

Sverige är ett stort land till ytan men väldigt glesbefolkat. Bilen är avgörande för mångas möjlighet att resa till arbete, ha ett fungerande familjeliv men också som en frihet och en möjlighet att upptäcka platser bortom hemorten. Våra transporter får landet att fungera. De möjliggör ett brett utbud även utanför storstaden och de skapar möjligheter till arbete och export.

Valet den 9 september står mellan två tydliga alternativ. Ett starkare samhälle med satsningar på bättre vägar för levande landsbygd mot högerns skattesänkningar för de rikaste.

Socialdemokraterna föreslår:

  • # 500 miljoner årligen till vägar i landsbygd för förbättring av vägstandard.
  • # att Trafikverket ansvarar, men ska samråda med regionala aktörer så att medlen kommer till nytta så fort som möjligt.
  • # fokus på bärighet, beläggning och tjälsäkring.

Läs också: 5 trafikfaror som ökar på sommaren

Investeringar i vårt vägnät skapar också jobb och tillväxt här och nu genom alla de som arbetar med att rusta upp vårt vägnät till högre standard.

Mer pengar till drift- och underhåll av statliga vägar inklusive bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar samt till statlig medfinansiering av enskilda vägar uppgår i infrastrukturplanen till 164 miljarder kronor. Det är en ökning med hela 11 miljarder kronor jämfört med den förra M-regeringens plan.

Ska hela Sverige kunna leva behöver vi också kunna garantera tillgänglighet och statlig service i hela landet. Det gör vi nu genom att vi utlokaliserar myndigheter, säkerställer statlig service och tar ett större ansvar än vad tidigare regeringar har gjort för att investeringar görs i hela landet.

Underinvesteringarnas och storstadsfixeringens tid är förbi. Nu bygger vi ett starkare samhälle i hela Sverige.

Debattörer:

Kalle Olsson (S), riksdagsledamot

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagsledamot

Läs också: Debatt: ”Lantisar är vi av egen fri vilja”

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen