Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 27 juli 2017

Debatt: "Det är inte frustration - utan rädsla"

När landsbygden tappar den grundläggande basen för tryggheten; skola, omsorg och kommunikationer är det inte bitterhet eller frustration som uppstår, det är otrygghet och rädsla. Det skriver Majja Almqvist i ett debattinlägg om den pågående utarmningen av den svenska landsbygden. Håller du med?

 Majja Almqvist är inte bitter men på väg att bli rädd. Läs hennes debattinlägg på Land.se.
Majja Almqvist är inte bitter men på väg att bli rädd. Läs hennes debattinlägg på Land.se.

Det här är mitt hem; det steniga, skogrika småländska odlingslandskapet.

En del av den mångsidiga svenska landsbygden.

En idyll.

En plats att längta till.

En plats som många, både svenska och utländska invånare, vill besöka och uppleva. Det är bra många fler som inte bor på den svenska landsbygden, jämfört med hur många som gör det – med vi är ändå några stycken som bor här.

En plats vi inte besöker så ofta, till exempel en sommarstuga, behöver inte ha så hög standard. Det kan till och med upplevas som ganska exotiskt och skönt att få koppla av utan bekvämligheter såsom el, rinnande vatten, telefon och internet. Att det saknas kollektivtrafik och är långt till närmsta vårdcentral kan man också leva med – så länge man bara är på besök.

Jag menar inte att vara gnällig, och jag är inte heller bitter, men jag är väldigt mån om att sprida förståelse för varför vi landsbygdsbor kan uppfattas som så när vi gång på gång tar upp frågor såsom höga fiberkostnader och obefintliga cykelvägar. Det är inte bitterhet utan frustration och rentav rädsla, som man känner när statliga bolag river upp telefonledningar utan att ersätta dem och den egna regionen gör nya tvåfiliga (!) cykelvägar inne i stan medan våra skolbarn får cykla på 90-vägar – och det beror knappast på att vi landsbygdsbor bidrar mindre till statskassan.

Jag menar heller inte att polarisera debatten ytterligare och ställa stad mot land, men i många fall är det just vad styrande politiker gör och har gjort under en lång tid. Staden drar allt som oftast det långa strået. Jag tycker väl inte att vi som bor på landsbygden har några orimliga önskemål, jag har hitintills aldrig stött på någon sådan som kräver tunnelbana eller ens att få kommunens fjärrvärme inkopplad. Att kunna kommunicera med såväl fast som mobil telefoni, att veta att barnen har en skola att gå till och att blåljuspersonal över huvud taget kommer när man ringer, är det inte ganska basala önskemål?

Landsbygden avfolkas, inte för att den egentligen är oattraktiv utan för att decennier av politik har missat, eller helt struntat i, att även de som bor permanent utanför stadsgränsen har samma behov som de innanför. Det som skiljer de båda platserna åt är de fysiska förutsättningarna och befolkningstätheten, vilket man måste ta hänsyn till när statsbudget bestäms och nya lagförslag läggs fram. Och det nu – annars blir landsbygden, och därmed hemvisten för flera av Sveriges basnäringar, ingenmansland.

Här bor alltså jag, bland stenmurar och blåbärsskogar. Rena idyllen – men mitt hem är inte en sommarstuga. Här bor jag, här arbetar jag, här producerar jag livsmedel för mig själv och andra, här skapar jag arbetstillfällen och anställer. Här varken kan eller vill jag leva utan den bas av trygghet som vi förväntar oss att våra skattepengar går till; sjukvård, skola, blåljus, infrastruktur.

Jag är otroligt tacksam för såväl det nya landsbygdsprogrammet och den nya livsmedelsstrategin, men återigen; mitt hem är inte en sommarstuga. Landsbygden är inte en plats där politiker kan göra riktade insatser, tillfälliga besök, då och då. Landsbygden och dess särskilda förutsättningar bör och ska finnas med i varenda diskussion och varenda budget. Som väljare och röstberättigade är det min – vår – uppgift att välja politiker som gör verklighet av det.

Majja Almqvist

Majja Almqvist är 24 år, bor i byn Tävelsås utanför Växjö där hon driver familjeföretaget Rinkaby Gård tillsammans med sina föräldrar.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel – så här gör du!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen