Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 28 mars 2018

Debatt: ”Explosion av skoteråkare förstör fjällvärlden”

Skoteråkare kör på skogsplanteringar, åkermark, privat mark, i regleringsområden och stugområden. För oss som bor året om i fjällvärlden och lever för skoteråkning är detta ett problem och ett hån mot de som lagt ner arbete och tid för att få till bra avtal med alla markägare. Det skriver Anna Eriksson, ordförande i Sälens snöskoterklubb.

FOTO: IBL/Privat

Snöskoteråkning – är något av det bästa som finns i vintervärlden.

Det ger underbar frihet. Vi tar oss långt ut på fjället på ganska kort tid, vi har fått lov att använda oss av fjällvärlden och skogen för att kunna bedriva vår nöjeskörning, under vårt eget ansvar.

Under de senaste åren har det exploderat med skoteråkare. En snörik vinter gör att fler köper sig skoter till sin fjällstuga, för att kunna ta sig ut på tur.

Läs också: 14-årige David samlar på Ockelboskotrar

Tyvärr, respekteras inte de regler som vi har för terrängfordon. Alla tar inte reda på vad som gäller, var de får och inte får köra. Det körs på skogsplanteringar, åkermark, privat mark, i regleringsområden och stugområden. Det är helt fascinerande att nyblivna stugägare kräver att få köra skoter från sitt garage till fjället.

För oss som bor året om i fjällvärlden och lever för skoteråkning så blir detta ett problem. Ett hån mot de som lagt ner arbete och tid för att få till bra avtal med markägare så att vi kan nyttja deras ägor, utan att förstöra och för att bygga upp, underhålla och preparera leder – allt på ideell basis.

”Vi ska inte förstöra marken”

Att respektera och följa de regler vi har är en självklarhet, vi ska inte förstöra den mark vi får bruka!

Ett totalförbud är ingen lösning, då förbud skapar ännu mer okynneskörning. Då behöver vi även de som övervakar de regler som finns.

Läs också: Lavinkunskap – hett ämne bland snöskoteråkare

Om dagens skoteråkare skulle sköta sig och hålla hastigheten där det krävs, inte förstöra för skogsägare och inte åka på de förbudsområden som finns, utan hålla sig till de stora friåkningsområden som vi i dagsläget har, visa respekt och hänsyn till vår natur och allt som rör sig i fjället, skidåkare, djur med mera – så har vi inget problem.

Skoterkörning på väg

Kanske till och med stugföreningarna skulle börja tillåta skoterkörning i områdena efter väg, i max 20 kilometer per timme. Detta är ett mål jag har som engagerad skoteråkare och som jag hoppas alla delar med mig.

Men för att detta ska bli en verklighet behöver alla börja bry sig och ta hand om den frihet som vi har under vårt eget ansvar.

Anna Eriksson, ordförande, Sälens snöskoterklubb

Läs också: Skoterleder ger miljonintäkter i norr

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen