Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 30 januari 2018

Debatt: Fastna inte i sega sanningar om landsbygden

Det är dags att ta död på några sega sanningar om landsbygden. Det talas om försämringar, men många åsikter lever kvar i det förgångna, anser föreläsaren Teo Härén.

 Webben gör möjligheterna till såväl service som nätverkande och kreativitet bättre än någonsin för många landsbygdsbor, skriver Teo Härén.
Webben gör möjligheterna till såväl service som nätverkande och kreativitet bättre än någonsin för många landsbygdsbor, skriver Teo Härén. FOTO: Mostphotos

Somliga sanningar är segare än sirap. Det finns ett antal ”långsamma åsikter”. Åsikter som helt har fastnat i huvudet på folk. Åsikter som inte ändrar sig – fast verkligheten har gjort det.

Det gäller inte minst åsikter om landsbygden. Låt mig bara ta ett par exempel. (För tro mig, jag har många fler.)

Vilken service!

Åsikten att servicen på landsbygden blir sämre hör man ofta.

När det ju är precis tvärtom – det blir bättre! E-handeln har gjort att varje bybo i dag har tiotusentals(!) par att välja på när de ska handla skor. Nej, det försvinner inte butiker på landet – det öppnar butiker på landet. Varje dag.

Läs också: Spara i stan – så kan postservicen bli bättre

Senast jag var sjuk loggade jag in på Kry.se. Tänk vilken service, en vårdcentral i Älvkarleö! Det har vi aldrig haft tidigare.

Vi har inget bibliotek i min by, men Storytell kostar mig någon hundring i månaden och har fler böcker än närmaste bibliotek.

Byar som aldrig haft ett apotek har nu tillgång till minst tre olika e-apotek. Och sist jag kollade kunde jag välja mellan 32 olika banker som erbjöd service i min lilla by. Trettiotvå!

Vissa tankar är som mental tjära – de ändras fruktansvärt sakta. Att servicen på landsbygden blir sämre är precis en sådan tanke.

Läs också: Matbrist hotar vid en allvarlig kris

Städer mest kreativa?

Eller ta den här åsikten: Städer gör dig mer kreativ. I flera tusen år har det varit sant att städer har erbjudit fler intryck och nätverk vilket gjort att människor blivit mer kreativa i städer än på landsbygden.

Men det är inte sant längre. Vi på landsbygden har via webben tillgång till mångdubbelt fler intryck, nätverk, och kunskap än vad Stockholm erbjuder.

Nej, i dag är det inte var du bor som avgör din kreativa potential. I dag avgörs din kreativitet av vilka intryck du väljer att ge dig själv.

Du kan bo i en stad och välja att ge dig själv noll nya intryck, ingen inspiration och träffa samma människor som du alltid träffat. Och du kan bo i Älvkarleö och frossa i nätverk, kunskap, och intryck via nätet och vara precis lika kreativ som någon i staden.

Internet har demokratiserat förutsättningarna att vara kreativ. Och det talas det alldeles för lite om.

Ostoppbar urbanisering?

Och så till sist den segaste ”sanningen” av dem alla: Urbaniseringen går inte att stoppa.

Det är klart att det går att stoppa den. Urbaniseringen är inte en naturlag – det är en trend. Mottrenden skapas av oss kreativa och nyfikna på landet – och i staden – som är villiga att ändra åsikt om vad landsbygden är.

Vi som talar om vad landsbygden kan bli och inte fastnar i siraps-sega åsikter om vad den har varit.

Teo Härén

Föreläsare och inspiratör

Läs också: Vad vill ni med Rekoringarna, Jordbruksverket?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen