Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 mars 2018

Debatt: "Maktspel avfolkar landsbygden"

"Det handlar om makt. Fördelningen av resurser mellan stad och land är ojämlik och orättvis. Vid en närmare granskning av regeringens landsbygdsproposition är det som borde vara en rejäl satsning en smula återbäring. Inte mer än så." Det skriver tre ledande personer i Feministiskt initiativ.

 Gita Nabavi, Gudrun Schyman och Inez Abrahamzon.
Gita Nabavi, Gudrun Schyman och Inez Abrahamzon.

Det är bra att regeringen med självrannsakan inser att den gjort för lite och nu inriktar sig på att få Sverige i balans. Men det är anmärkningsvärt att så få av de 75 förslagen, som alla riksdagspartier varit överens om i landsbygdskommittén, är med. Det borde ju vara enkelt att först realisera det som alla riksdagspartier är ense om.

Mer i ämnet: Debatt: ”Sveket mot landsbygdens kommuner”Mer i ämnet: 1,5 miljarder till landsbygdenMer i ämnet: Alliansen hoppar av landsbygdsförhandlingar

Fördela resurser jämlikt

Det som saknas och som land- och glesbygd verkligen behöver, är beslut som förändrar maktordningen i grunden. Politik och demokrati borde handla om att fördela resurser rättvist och jämlikt. Urbanisering är inte en naturlag, utan ett resultat av förd politik!

De förslag som olika landsbygdskommittéer i största politisk enighet tagit fram genom åren är bra. Det är verksta´n i riksdagen som uteblivit.

Och även om alla förslag förverkligats, krävs ännu kraftfullare tag för att vända avveckling till utveckling. Bland annat beslut som leder till en egen livsmedelsproduktion på 80 procent, förenklade skattesystem och sänkta trösklar till sjukförsäkringen för småföretagare.

Brist på service och välfärd

Trots att hälften av landets export kommer från landsbygden och att befolkningen i glesbygdskommuner betalar mer i kommunalskatt än många andra, så finns betydande brister i tillgången på service och annan välfärd. Givna rättvisefrågor är att mer av vinsterna går tillbaka till landsbygden och att staten garanterar en rimlig service- och välfärdsnivå i hela landet.

Läs också: Bilister på landsbygden straffas hårdare

Politik kan med rätt beslut ”påfolka” istället för att avfolka våra bygder, men då behöver resurser avsättas med det som mål. Långsiktigt handlar det om rättvisare fördelning av gemensamma tillgångar. Kortsiktigt är lägsta nivån att nuvarande riksdagspartier åtminstone tar ansvar för att realisera alla förslag som de själva lagt i landsbygdskommittén.

Gudrun Schyman och Gita Nabavi, partiledare Feministiskt Initiativ

Inez Abrahamzon, riksdagskandidat och talesperson för gles- och landsbygdsfrågor

Läs också: Årets hetaste lantisar – hela listanLäs också: Trafikanalys: ”Landsbygdsbor betalar en orättvis skatt”

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen