Debatt: ”Medarbetarägande bästa lösningen inför generationsskifte”
Mer än var tredje småföretagare räknar med att dra sig tillbaka inom de kommande tio åren. Med bättre möjligheter för medarbetarägande kan verksamheter leva vidare och utvecklas, samtidigt som anställda tryggar sina jobb och får mer inflytande över sitt arbetsliv, skriver tre talespersoner för Feministiskt initiativ, Fi.
Mer än var femte småföretagare räknar med att dra sig tillbaka från sitt företag inom de kommande fem åren, och mer än var tredje inom tio år. Det visade Företagarnas undersökning 2016, och sedan dess har detta stora generationsskifte bara kommit närmre.
Var tredje företagare tror själv att det mest sannolika utfallet är att deras företag läggs ned då det praktiskt kan vara svårt att hitta någon som tar över och även känslomässigt att lämna över sitt livsverk.
Avgörande fråga
Småföretagarnas Riksförbund pratar om en företagsdöd runtom i landet som medför att såväl jobb försvinner som att lokala samhällen kommer få svårare att fungera. Då fyra av fem jobb skapas i småföretagen och villkoren för företagande på landsbygderna är särskilt ogynnsamma både vad gäller kapital- och kompetensförsörjning, är lyckade ägar- och generationsskiften en avgörande fråga.
Demokratisering av arbetslivet
Feministiskt initiativ, som vill vara en drivande kraft i demokratiseringen av arbetslivet, vill lyfta en lösning som både kan rädda företag samt förhindra fortsatt nedmontering och avfolkning av landsbygden – medarbetarägande. Med bättre möjligheter för medarbetarägande kan verksamheter leva vidare och utvecklas, samtidigt som anställda tryggar sina jobb och får mer inflytande över sitt arbetsliv.
Dessa företag är minst lika innovativa och lönsamma samtidigt som de har högre löner, bättre förutsättningar för jämställdhet och mer välmående personal än konventionella företag.
Läs också: Rekordår för småföretagare i landet
Föreslår utredning
I flera andra länder finns långt utvecklade former för hur anställda kan ta över och utveckla företag. I Storbritannien och Frankrike finns politiska åtgärdspaket för att omvandla befintliga företag till personalägda kooperativ. I USA finns ESOP (Employee stock ownership plan), som möjliggör för medarbetare att använda företaget som säkerhet för att kunna ta lån i syfte att köpa ut aktieägarna. Det har gjort modellen så framgångsrik att den används av cirka 7000 amerikanska företag med 14 miljoner anställda.
Frågorna om ägarbyte och företagande på landsbygden är brådskande. Feministiskt initiativ föreslår en utredning och åtgärdsplan för att driva på en ny svensk modell för personalövertagande och för ett ökat demokratiskt företagande.
Sverige har varken råd att låta hundratusentals arbetstillfällen försvinna, eller att låta klyftan mellan stad och land växa.
Gudrun Schyman, partiledare F!
Jennifer Råsten, näringspolitisk talesperson F!
Ingrid Mårtensson, landsbygdspolitisk talesperson F!
Läs också: 1,5 miljarder till landsbygden
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.