Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 april 2018

Debatt: "Öka jakten på vildsvin och gör det enklare att sälja köttet"

Den svenska vildsvinsstammen växer rekordsnabbt. Det medför stora problem på landsbygden. Vi måste nu ta krafttag för att begränsa vildsvinsstammen och samtidigt förenkla försäljning av vildsvinsköttet. Det skriver moderaterna Sten Bergheden och Boriana Åberg.

Vi måste nu ta krafttag för att begränsa och hålla vildsvinsstammen på en för alla rimlig nivå. Vi moderater har länge velat underlätta för en ökad vildsvinsjakt och samtidigt förenkla hanteringen av vildsvinsköttet. Det är därför mycket välkommet att LRF och Svenska Jägareförbundet nu lämnat en hemställan till regeringen i frågan.

En ökad vildsvinsstam leder till stora konsekvenser på landsbygden. För lantbrukarna handlar det om sönderbökade åkrar, planteringar och minskade skördar. Det leder också till fler vildsvinsolyckor i trafiken vilket gör att försäkringskostnaderna för fordon och även risken för personskador ökar.

Läs också: Viltolyckorna ökar rekordartat

Enligt beräkningar så har vi ca 200 000-300 000 vildsvin i Sverige. För att fler jägare ska vilja jaga vildsvin är det viktigt att öka incitamenten till vildsvinsjakt, exempelvis genom att göra det enklare och mer lönsamt att sälja vildsvinsköttet.

Vi behöver också se över och eventuellt underlätta för att kunna använda fler fällor, rörlig belysning, åtelkameror och annan teknisk utrustning.

Vi måste underlätta för jägarna att sälja vildsvinskött. Svenska regler om att allt vildsvinskött som ska säljas vidare måste passera vilthanteringsanläggningar är krångliga och behöver förändras. Många har långt till närmsta anläggning och priset som anläggningarna betalar kan upplevas som för lågt. Läs också: Nästan alla svenskar accepterar jakt

Tysklands modell kan användas som ett gott exempel. Moderaterna föreslår därför att jägare ska få sälja en mindre mängd av vildsvinskött direkt till privatpersoner, med enda krav att det är testat för trikiner på samma sätt som jägare redan gör då de ska konsumera köttet själva. Moderaterna satsar också i sin budget på att stimulera ökad upphandling av viltkött i de offentliga köken.

Jägare borde också kunna sälja direkt till lokala näringsidkare och restauranger, under förutsättning att köttet är testat och kontrollerat. Dessa förslag skulle tillsammans underlätta försäljningen av vildsvinskött och därmed öka incitamenten för jakt.

Sten Bergheden (M) Landsbygdspolitisk talesperson

Boriana Åberg (M) Riksdagsledamot från Södra Skåne

Läs också: Så köper du närproducerad mat på nätet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen