Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 2 maj 2019

Gårdsförsäljning kan sätta landsbygden på kartan

Gårdsförsäljning skulle inte bara skapa ökade intäkter, fler arbetstillfällen och ökad turism. Den skulle också skapa större förutsättningar för landsbygdens framtid. Det menar Ylva Hedman och pekar på exempel från flera olika länder.

 Ylva Hedman, som bland annat jobbar med besöksnäring, menar att gårdsförsäljning av öl och vin kan sätta landsbygden på kartan.
Ylva Hedman, som bland annat jobbar med besöksnäring, menar att gårdsförsäljning av öl och vin kan sätta landsbygden på kartan. FOTO: Privat

Vet ni att svenska vinodlare de senaste tre åren har vunnit 23 medaljer, där fem av dessa är guldmedaljer? Svenska vinodlare har fått omnämnanden i till exempel AWC Vienna i Wien och International Wine Challenge i London. Sverige är också en ölnation som har kammat hem internationella priser i många tävlingar, varav en del guldmedaljer.

Bryggeribranschen menar att Systembolagets monopol och bristen på gamla bryggeritraditioner har gjort att svenska bryggmästare har fått ”kavla upp ärmarna”, för att kunna nå ut med sina ölsorter. I konkurrens med importerade öl har allt fler fått upp ögonen för svenskt öl. Trots de stora framgångarna är det fortfarande inte tillåtet för svenska vingårdar och ölbryggerier att sälja lokalproducerat vin och öl – all försäljning måste gå via Systembolaget. Det är dags att tillåta gårdsförsäljning.

Det har blivit ett allt större intresse i Sverige för att köpa närproducerat, ekologiskt och småskaligt. Trots detta har mikrobryggerierna i Sverige det tufft. Att tillåta gårdsförsäljning skulle bidra till ökad sysselsättning på landsbygden – en sysselsättning som skulle ge ökad omsättning som skulle bidra till bättre lönsamhet för öl– och vinproducenter i Sverige.

Forskaren Jörgen Hettne i Lund har jämfört det svenska alkoholmonopolet med det finska. Det finska monopolet tillåter gårdsförsäljning parallellt med monopolet. Eftersom möjligheten till gårdsförsäljning endast gäller tillverkare etablerade i Finland kunde regleringen, enligt Europeiska Domstolen, tänkas innebära ett skydd för inhemsk tillverkning av vissa alkoholdrycker. En sådan ordning är dock försvarbar om den nationella produktionen är av ”begränsad omfattning” samt ”traditionell och hantverksmässig”.

Med detta menar Hettne att gårdsförsäljningen kan vara godkänd även i ett land med närmast heltäckande detaljhandelsmonopol. Han påvisar att gårdsförsäljning kommer vara i en begränsad omfattning och knyta an till de lokala tillverkningstraditionerna och genom detta bidra till besöksnäringen.

Med hänvisning till Hettne kan man därför argumentera för att EU-domstolen skulle kunna acceptera småskalig gårdsförsäljning i Sverige. Detta kan därför ligga som grund för en förnyad prövning av förutsättningarna för gårdsförsäljning i Sverige.

Varför skriver jag om att gårdsförsäljning behövs? Jag har själv bott i Skottland där jag arbetade med internationell besöksnäring och har sett vilka positiva effekter gårdsförsäljning gör för en plats. Besökaren får kunskap om det lokala bryggeriet eller vingården och dess produkter samtidigt som detta genererar tillväxt och sysselsättning på landsbygden. En gårdsförsäljning kan också bidra till ökad service framförallt på landsbygden, ökad befolkning och bidra till ökat företagande.

Gårdsförsäljning skulle kunna bli ett komplement till Systembolaget. Det är lokal tillverkning som säljs till ett högre pris.

Sverige ska vara ett land som till exempel Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien där både nationella och internationella besökare/turister ska veta både vad svenskt vin och öl är. Det är nu dags att kavla upp ärmarna, precis som svenska producenter har fått göra och visa att vi är ett internationellt dryckesland att räkna med.

Ylva Hedman, platsutvecklare och marknadsförare inom besöksnäringen

Läs också: Följ debatten på Land.se – fler debattinlägg här

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen