Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 5 november 2018

”Vägföreningar har inte råd med snöröjning – på grund av Trafikverket”

Det är inte längre en självklarhet att lantisar tar sig ut från gården och tar sig till jobbet på morgonen. Problemet är en byråkratisk skapelse från Trafikverket med bötesbelopp som kan dra iväg upp till 20 000 kronor, skriver riskdagsledamoten Helena Lindahl (C).

 Vägföreningarna har inte råd med snöröjningen längre och orsaken är Trafikverket, skriver Helena Lindahl riksdagsledamot från Västerbotten (C).
Vägföreningarna har inte råd med snöröjningen längre och orsaken är Trafikverket, skriver Helena Lindahl riksdagsledamot från Västerbotten (C). FOTO: Privat/IBL

Runt omkring i Norrbotten och Västerbotten dras snöröjningen in på löpande band för boende vid enskilda vägar. Det som gör frågan fullständigt makaber är att det inte i någon större grad handlar om finansieringsfrågan.

Problemet är en byråkratisk skapelse där Trafikverket infört GPS-kontroll av tidshållningen för entreprenörer. I detta inkluderas även snöröjning på enskild väg och bötesbeloppen kan dra iväg upp till 20 000 kronor för en mindre försening.

Det är så klart ekonomiskt fullständigt ohållbart att riskera så stora böter för snöröjningsuppdrag som betalar förhållandevis lite, samtidigt som mindre vägar innefattar en uppenbar risk att köra fast.

Statens myndighet driver alltså på för att stegra priserna på snöröjning så till den grad att vägföreningarna inte har råd med snöröjningen längre.

Läs också: Fördubblade kostnader för snöröjning för drabbade byar

Vilket problem man tror sig lösa är svårbegripligt då det inte finns någonting som tyder på att snöröjning av enskild väg varit ett problem innan förändringen. Att man skapar ett nytt och betydligt större problem är solklart.

Det är inte längre en självklarhet att lantisar tar sig ut från gården och tar sig till jobbet på morgonen. Eller för den delen att ambulansen tar sig fram om farfar halkar i köket och bryter lårbenshalsen.

Att en myndighet helt i onödan byråkratiserar fram en situation där landsbygdsboendes frihet kraftigt kringskärs, skapar otrygghet och i värsta fall hindrar nödutryckningar är en skandal.

Än värre är att det tillåtits hållas i två års tid utan tillstymmelse till politisk åtgärd och ett relativt svagt intresse från media att ställa ansvarig myndighet och minister mot väggen.

Läs också: Hundratals byar mister snöröjningen – när Trafikverket skärper kraven

Snart kommer snön igen och samtidigt som boende på landsbygden isoleras i midjedjup snö kommer krigsrubrikerna ofelbart att handla om trafikkaoset som uppstår i Stockholm när det snöat tre centimeter.

Är det verkligen så konstigt att folk på landet är förbannade?

Debattör: Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, Centerpartiet

Läs också: Trafikverket svarar på kritiken kring snöröjningen

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen