Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 mars 2018

Debatt: "Sveket mot landsbygdens kommuner"

Politiskt svek, för mycket prat och för lite pengar. Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag ser i dagsläget ut att få väldigt liten effekt för landsbygden i Sverige. Vi, som representerar 10 av de 23 kommuner som i utredningen pekades ut som särskilt utsatta, är lurade.

 – Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag ser ut att få väldigt liten effekt för landsbygden i Sverige. Vi, som representerar 10 av de 23 kommuner som i utredningen pekades ut som särskilt utsatta, är lurade.
– Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag ser ut att få väldigt liten effekt för landsbygden i Sverige. Vi, som representerar 10 av de 23 kommuner som i utredningen pekades ut som särskilt utsatta, är lurade.

Betänkandet pekade i sin analys tydligt ut att utvecklingen på landsbygden under lång tid varit negativ och att det idag inte längre finns likvärdiga förutsättningar att bo och utvecklas i alla delar av landet, samt att den nationella politiken inte gynnat landsbygden.

Den 20 mars var det tänkt att en samlad proposition skulle läggas fram i Riksdagen med beslutsförslag baserade på de 75 föreslagna åtgärderna i kommitténs slutbetänkande. Nu har alliansen hoppat av förhandlingarna och en redan skadeskjuten satsning får nu i praktiken det slutliga nackskottet.

Mer i ämnet: Alliansen hoppar av landsbygdsförhandlingarMer i ämnet: Debatt: ”Maktspel avfolkar landsbygden”Mer i ämnet: Miljonregn över landsbygden

Den proposition som nu lagts fram saknar skarpa förslag och känns som ett hån mot våra kommuner, sett till ursprungliga löften och uttalade ambitioner. Frågan städas nu undan med en innehållslös vision och livet går vidare. Hur livet sen ska utveckla sig för invånarna i vår region, Region 8, blir ånyo en fråga som bara berör oss gnälliga invånare i glesbygden. Svaga och få röster, lätta att ignorera.

Utbildning, vägar och gröna jobb

Pengarna då? Regeringen har öronmärkt 750 miljoner kronor för 2019 respektive 2020 för att finansiera den sammanhållna landsbygdspolitiken. Därutöver tillförs redan i år 197 miljoner kronor. Utöver dessa medel, som syftar till att stödja den sammanhållna politiken för utveckling av landsbygden, satsar regeringen under 2018 ytterligare medel på utbildning, vägar, gröna jobb, företagande och servicekontor. Under 2018 menar regeringen att totalt 1 245 miljoner kronor satsas för att hela Sverige ska leva.

Läs också: Halva Ingvar Kamprads arv går till Norrland

Oavsett hur man räknar så är summan blygsam i förhållande till både behoven och innehållet i förslagen. Enbart sänkningen av arbetsgivaravgifter och avskrivning av lån lär kosta långt mycket mer än 750 miljoner kronor. För att vända utvecklingen på landsbygden krävs satsningar, inte allmosor.

Satsningar på företagande

Givetvis är vi tacksamma över att utlokaliseringen av myndigheter fortsätter, att aviserade statsbidrag till lärcentra blir av, små satsningar på företagande i våra kommuner och att kopparnätet nu inte får släckas ner. Men det är långt ifrån den samlade politik, de kraftfulla beslut och den omfördelning av resurser som landsbygden och våra kommuner behöver för att vi inte ska glida iväg ytterligare.

Snart är vi utom synhåll, för att citera slutbetänkandets inledning “En fortsatt tudelning av vårt land kan inte accepteras”.

Läs också: Trafikanalys: ”Landsbygdsbor betalar en orättvis skatt”

Lotta Åman

kommunstyrelsens ordförande (S) Arvidsjaur

Ulf Starefeldt

kommunchef Arvidsjaur

Britta Flinkfeldt

kommunstyrelsen ordförande (S) Arjeplog

Peter Andersson

kommunchef Arjeplog

MatsErik Westerlund

Kommunstyrelsens ordförande (DKL) Dorotea

Olli Joenväärä

kommunchef Dorotea

Lilly Bäcklund

kommunstyrelsens ordförande (S) Lycksele

Ingela Gotthardsson

kommunchef Lycksele

Mikael Abrahamsson

kommunstyrelsens ordförande (S) Malå

Jim Lundmark

kommunchef Malå

Mikael Lindfors

kommunstyrelsens ordförande (S) Norsjö

Katarzyna Wikström

kommunchef Norsjö

Kjell Öjeryd

kommunstyrelsens ordförande (V) Sorsele

Charlotta Tarras-Wahlberg

Kommunchef Sorsele

Tomas Mörtsell

Kommunstyrelsens ordförande (C) Storuman

Peter Persson

koncernchef Storuman

Magnus Johansson

kommunstyrelsens ordförande (S) Vilhelmina

Karl-Johan Ottosson

kommunchef Vilhelmina

Linnéa Lindberg

kommunstyrelsens ordförande (ÅSP) Åsele

Nils-Petter Grenholm

kommunchef Åsele

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen