Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 7 augusti 2018

Debatt: ”Ta med sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen!”

Sommaren har varit skrämmande, med värmerekord, extrem torka, våldsamma skogsbränder, missväxt och nödslakt. Det har fått oss att inse klimatförändringarnas allvar. Som en del av lösningen kan vi ta med oss sju av sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen, skriver Mattias Goldmann, VD på den gröna tankesmedjan Fores.

 Under sommaren har vi cyklat till stranden, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader – i stället för att åka bil.
Under sommaren har vi cyklat till stranden, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader – i stället för att åka bil. FOTO: Fores/Gyllene Turer
  • 1. Kombinera färdslagen. Under sommaren har vi cyklat till stranden, åkt dressin, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader.
  • Att det finns så mycket annat än bilen för att transportera oss är värdefullt att ta med in i vardagen, där smartare resmönster är en viktig del av klimatarbetet.
  • 2. Dela med varandra. Sommartid delar vi stuga med släktingar eller hyr av människor vi inte känner. Ungarna bor inneboende i samband med någon fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett resurseffektivare samhälle samtidigt som vi får mer både tid och pengar över för annat.

Läs också: Kör som en kvinna och rädda klimatet

  • 3. Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi mindre prylar och mer upplevelser; festivalen, dagarna på stranden, släktträffen… Klimatmässigt är det för det mesta långt bättre än att köpa fler saker vi inte behöver – och roligare! Kan vi hålla fast vid det när butikerna lockar med rea, är mycket vunnet.
  • 4. Ät medvetet. Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt – det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också mer sådant vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till abborrar och gös. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är ofta bättre både för klimatet och hälsan. Om vi gör detta till en vana för vardagens matval, så sänker vi klimatpåverkan för mat, särskilt när vi minskar på det röda köttet till förmån för mer fisk och grönsaker.

Läs också: Här finns alla Sveriges Reko-ringar – och så funkar de!Läs också: Marie odlar bönan som utmanar de utländska

  • 5. Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommaren än resten av året; stranden, fjället, skogen… Denna naturkontakt är viktig eftersom vi vet att man värnar det man känner till. I Sverige är vi så lyckligt lottade att de flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats – utnyttja det för att få mer natur i din vardag!
  • 6. Skörda solen. I den rekordvarma sommaren har många avstått från att resa söderut för att finna värmen, och därmed sparat både pengar och klimatet. Investera besparingarna i solceller så skördar du sol även efter semestern, och gör klimatet en tjänst under årtionden framöver.

Läs också: Är du klimatsmart? Testa själv!

  • 7. Samarbeta för klimatet. Många av oss har personligen drabbats av hettan, torkan och bränderna – och ännu fler har engagerat sig för att hjälpa till med alltifrån att släcka bränder till att hitta djurfoder eller stödköpa från svenska bönder. Ska vi klara klimatutmaningen behöver vi samarbeta – ta med denna anda in i vardagen!

Klimatutmaningen kräver kraftfull politik – engagerade medborgare räcker inte. Men vi kan visa vägen, genom att ta med sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen!

Debattör: Mattias Goldmann, VD på den gröna tankesmedjan ForesLäs också: Alla matförpackningar ska gå att återinna om fyra år

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen