Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 augusti 2018

Debatt: ”Varför får man inte ligga på landsbygden?”

Vi vill att ungdomar ska få chansen att mötas från alla delar av landet. Men när det inte går några bussar på helgen eller inga tåg efter midnatt, begränsas den möjligheten. CUF – Centerpartiets ungdomsförbund – kräver därför fler avgångar efter midnatt med tåg och bussar – i hela landet, skriver de i en debattartikel.

 Eva Mörtsell, sexualpolitisk talesperson i CUF, och Teodor Lundvall, distriktsordförande CUF Skåne, menar att dåliga kommunikationer begränsar landsbygdens ungdomar.
Eva Mörtsell, sexualpolitisk talesperson i CUF, och Teodor Lundvall, distriktsordförande CUF Skåne, menar att dåliga kommunikationer begränsar landsbygdens ungdomar. FOTO: CUF/Istock

Hela Sverige ska leva – dygnet runt. Människor av olika bakgrund och levnadsförhållanden ska kunna mötas. När sista bussen hem går mitt på dagen eller sista tåget hem avgår innan midnatt undviker många unga att träffa vänner i andra delar av ens region, och väljer istället att stanna hemma eller bara umgås med kompisar i sin egen stad och område. På så sätt befäster vi segregationen och begränsar människors sociala kontaktnät.

För ungdomar som bor och umgås med personer i innerstaden är det väldigt enkelt att ta sig hem från klubben, tinderhaffet eller kompisgänget. För ungdomar på landsbygden är det inte lika enkelt. När sista bussen går klockan tre på eftermiddagen eller inte alls på helger är det inte så enkelt att dra hem någon om man inte ber ens föräldrar om skjuts. Då blir det sjukt svårt att få till det.Läs också: Byarna runt Skellefteå kan bli av med bussen

För att hela landet ska delta i den gröna omställningen måste färre människor vara beroende av bilen. Kollektivtrafiken måste kunna matcha sig med den frihet många känner med att ha en bil. Genom fler avgångar kvällar och helger kan fler ställa bilen hemma och kunna lita på att tåget eller bussen går när man behöver dem. Det är inte lönt att investera i ett dyrt månadskort om man ändå inte kan använda det när man behöver det.

Idag blir många unga hämtade eller behöver ta en taxi efter dess att sista tåget gått, vilket leder till fler onödiga resor. Kollektivtrafiken ska vara det självklara valet, oavsett tid på dygnet.

Läs också: Tron på framtiden lägre på landsbygden

Framförallt vill vi att unga ska känna sig trygga om kvällar och nätter. När unga missat sista tåget hem sover en del på stationen. Det är varken tryggt, värdigt eller säkert. En del tvingas sova hos en person man inte känner speciellt väl. Tjejer ska inte behöva sova hos killen man känner sig osäker kring, bara för att man missat sista tåget hem. Om man vill säga nej till sex för att åka hem ska den möjligheten finnas, vilket den inte gör om nästa tåg eller buss går först på morgonen. Allt för många väljer därför att dra runt på stan när man missat sista tåget. På ett tåg kan ungdomar känna sig tryggare än på en station i en främmande stad. Vi tänker inte kompromissa med ungas trygghet.Läs också: Nattstopp ska öka tryggheten i Örebro

Vi vill att unga ska kunna ligga med personer såväl i städerna som på landsbygden. Det är en frihetsfråga för många unga att kunna röra sig i hela sin region. Avgångarna ska vara anpassade efter medborgarnas behov. Ungdomar i staden ska kunna ligga med en person som bor på landsbygden och vice versa. Därför kräver CUF att fler tåg ska gå även efter midnatt och fler avgångar med nattbussar. Det dags att prioritera vår trygghet.

Debattörer:

Teodor Lundvall, distriktsordförande CUF Skåne, och Eva Mörtsell, sexualpolitisk talesperson CUF

Fotnot: Den här artikeln publicerades först i Aftonbladet

Läs också: Debatt: ”Landsbygdens problem måste tas på allvar”

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen