Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 29 oktober 2018

”Den lokala rapporteringen är en mycket viktig del av Sveriges Radio”

Vi jobbar ständigt på att ha en bra mix av nationella, utrikes och regionala nyheter i våra flöden. I Jämtland är det naturligt att Östersund blir viktig för vår rapportering. Det skriver Ricky Karström, kanalchef, P4 Jämtland, som svar på en krönika av Lands Terese Bengard.

 ”Jag vill ifrågasätta Terese Bengards antydan att vi på P4 Jämtland inte skulle ha tagit sommarens rapportering om de omfattande bränderna i vårt län på största allvar”, skriver Ricky Karström, kanalchef Sveriges Radio P4 Jämtland.
”Jag vill ifrågasätta Terese Bengards antydan att vi på P4 Jämtland inte skulle ha tagit sommarens rapportering om de omfattande bränderna i vårt län på största allvar”, skriver Ricky Karström, kanalchef Sveriges Radio P4 Jämtland. FOTO: SR/IBL

I en krönika ifrågasätter det före detta kommunalrådet i Ragunda och nuvarande verksamhetschefen för Hela Sverige Ska Leva, Terese Bengard, vår rapportering. Hon anser att den är för fokuserad på storstäder, både nationellt och i vår regionala bevakning. Vi tycker det är väldigt bra att få synpunkter på vår rapportering och lyssnar med stora öron. Jag vill dock ta denna möjlighet att kommentera och resonera kring några punkter i krönikan.Läs också: SVT svarar på Terese Bengards krönika

Först och främst, den lokala rapporteringen är en mycket viktig del av Sveriges Radios verksamhet, vi är det mediebolag som har medarbetare på flest platser i landet och med våra P4 kanaler i grunden har vi en väldigt bred rapportering från hela landet. Det är också ett område där Sveriges Radio satsar. Under 2017 förbättrade vi till exempel vår helg- och nyhetsbevakning lokalt genom och anställa 13 nya reportrar inom P4.

Läs också: Glesbygdsbor betalar upp till fem gånger mer för kranvattnet

Vi jobbar också ständigt på att ha en bra mix av nationella, utrikesnyheter, regionala nyheter och till exempel kultur och sport i våra flöden. I skrivande stund är till exempel våra toppnyheter i Sveriges Radio appen följande, fem inslag från vår nationella nyhetsredaktion med inrikes och utrikesnyheter, fyra inslag från P4 lokaler och ett inslag från Radiosporten. Denna typ av breda mix är något vi strävar efter och allt eftersom tekniken tillåter det kommer detta flöde kunna bli ännu mer utvecklat. Vi ska vara hela Sveriges Radio.

Vad gäller mixen i P4 Jämtland mellan Östersund och resten av länet är det förstås en viktig fråga för oss lokalt och något vi regelbundet följer upp. I Jämtland är det naturligt att Östersund blir viktig för vår rapportering. Idag är det ungefär 60 procent av innehållet som produceras av P4 Jämtland som kommer från inslag eller nyheter relaterade till Östersund. Terese Bengard antyder att det är för mycket men vi skulle lika väl ställa oss frågan om det är tillräckligt mot bakgrund av Östersunds viktiga roll i länet.

Läs också: Stor brist på messmör efter flytten från Östersund

Cirka 50 procent av Jämtlands befolkning bor i Östersund, de flesta stora arbetsgivarna finns i Östersund, både länsstyrelsen och landstinget är baserade här, de flesta större kultur- och sportevenemangen i länet äger rum där med bland andra två lag i de högsta nationella ligorna. I Östersund lever också flera av världens bästa vinteridrottare. Vi tycker dock att vi har en bra mix idag, men den diskussionen ska vi alltid föra.

Slutligen vill jag dock i det starkaste ifrågasätta Terese Bengards antydan att vi på P4 Jämtland inte skulle tagit sommarens rapportering om de omfattande bränderna både i vårt län men också i andra delar av landet på största allvar.

P4 Jämtland och Sveriges Radio som helhet mobiliserade resurser för att kunna ha en omfattande rapportering. I Jämtland hade vi personal som under lång tid arbetade dygnet runt för att på bästa sätt kunna rapportera och informera om brandläget. Vi har fått otroligt många positiva lyssnarreaktioner för detta gedigna arbete från hela länet och som kanalchef är inget annat än riktigt stolt över den rapportering vi gjorde i somras.Läs också: Nya flygfoton visar förödelsen efter sommarens skogsbränder

Debattör: Ricky Karström, kanalchef, Sveriges Radio P4 Jämtland

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen