Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
debatt 15 maj 2017

Elisabet Höglund: Moralisera inte om köttätandet

Det finns inget motsatsförhållande i att äta kött eller inte. Och att moralisera kring det vinner ingen på, skriver Elisabet Höglund.

FOTO: Pressbild/Camilla Olsson

Människor har i alla tider ätit kött tillsammans med fisk och olika sorters grödor. Kött och fisk har varit basen i människans matkonsumtion.

Kött innehåller nyttiga proteiner som är viktiga beståndsdelar i bygget av människokroppen. Men det är i dag inte självklart eller okontroversiellt att äta kött.

Det förstår man när man blir kallad för kött-ufo.

Respekterar förhållningssättet

Veganer och vegetarianer har under många år vägrat att äta kött. Detta är ett förhållningssätt jag respekterar.

Vi har rätt att själva bestämma vad vi vill äta, dock med den restriktionen att maten ska vara nyttig och allsidigt sammansatt. Annars kan vi drabbas av allvarliga bristsjukdomar.

Skapar moralisk debatt

Men sen några år tillbaka används köttätandet och köttproduktionen i en betydligt mera moralisk debatt, nämligen i debatten om klimatförändringarna.

Köttmotståndarna hävdar att uppemot 15 procent av växthusgaserna i atmosfären kommer från korna och köttproduktionen. Vill vi värna om klimatet så ska vi alltså sluta äta kött.

Detta är en ohållbar ståndpunkt.

Släpper ut växthusgaser

All matproduktion oavsett om det handlar om kött, fisk eller grönsaker skapar växthusgaser. Det är framförallt transporterna av livsmedel som skadar klimatet, eftersom det är transporterna till lands och i luften som står för den största andelen utsläpp av koldioxid.

Inget motsatsförhållande

Jag älskar att äta kött på samma sätt som jag älskar att äta frukt och grönt. Jag ser inget motsatsförhållande i detta.

Däremot är jag starkt kritisk mot hur köttet (och för all del även övriga livsmedel) produceras och transporteras.

Orimliga transporter

Det är orimligt att min man och jag på fredagskvällarna äter oxfilé som är importerad från Uruguay, nedfryst och transporterad över halva jordklotet, transporterad från hamnar och flygplatser mil efter mil på långtradare för att sedan hamna hos en matgrossist, som i sin tur transporterar ut maten till olika livsmedelsbutiker.

En köttbit kan få färdas tusentals mil över jorden innan den hamnar i magen på en svensk. Det är skandal.

Det är detta som är omoraliskt.

Inte omoraliskt

Självklart går det att äta oxfilé som är producerad i Sverige, på svenska gårdar och under strikt djurkontroll och livsmedelskontroll. Men billigt importerat kött riskerar att konkurrera ut det svenska.

Det omoraliska är inte att äta kött. Det omoraliska består i att producera kött på ett omoraliskt och naturvidrigt sätt.

Ger veganerna rätt

Här ger jag veganerna rätt. Djur måste få må bra och ha ett bra liv. Annars blir inte heller köttet bra.

Jag äter kött. Det finns inget fel i detta. Det är djurhållningen man måste kritisera, granska och förändra – inte köttätandet.

Avklingad debatt

Tyvärr har debatten om djurhållning, djurtransporter och slakterimetoder för längesen klingat av i Sverige. Ingen nämner ens ordet djurtransport längre. Ingen verkar bry sig.

Förmodligen beror det på att vi har gett upp. Vi litar inte längre på att Sverige och EU gör vad som står i unionens makt för att skapa en god djurhållning.

Slakterier läggs ned

De långväga djurtransporterna genom Europa fortsätter och ökar. Små slakterier i Sverige läggs ned. Mjölkbönder tvingas slå igen eftersom billigare mjölk från Tyskland redan har tagit över marknaden i Sverige.

Det är detta vi måste börja prata om igen – inte om vi ska fortsätta att äta kött eller ej.

Elisabet Höglund, frilansjournalist och författare

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen